Theo van Tol is een enthousiast energiecoach voor ’s-Gravenzande en Monster.
Theo van Tol is een enthousiast energiecoach voor ’s-Gravenzande en Monster. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Pijlers van de samenleving:

'Je doet het ook voor het nageslacht'

Theo van Tol (71) is een van de e-coaches, oftewel vrijwillig energiecoaches in het Westland. Hij adviseert woningeigenaren over energiebesparende maatregelen in huis. “Wij werken hard om mensen letterlijk en figuurlijk warm te krijgen voor energiebesparing.”

Linda van der Klooster

De energieprijzen rijzen de pan uit. Voor veel mensen is dat het moment om aan de slag te gaan met energiebesparende maatregelen. In Gemeente Westland zijn energiecoaches actief die huiseigenaren daar gratis bij helpen.

Er zijn inmiddels twaalf mensen in Westland opgeleid als e-coach. Theo van Tol is een van hen. “Het project met de e-coaches is opgestart vanuit de gemeente Westland”, vertelt hij. “Het is een onderdeel van Westland Woont Duurzaam. Er is een technisch bureau ingeschakeld om ons op te leiden en te begeleiden. Nu kunnen wij mensen met een eigen huis adviseren over energiebesparende maatregelen.”

Warmteschil

Uitgangspunt zijn altijd drie stappen, legt Theo uit: “Minimaliseer het energieverbruik, gebruik duurzame energie en maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen. Deze zogenaamde ‘trias energetica’ brengen wij niet zo bij de mensen naar voren, maar het zijn wel onze uitgangspunten. Ze vormen de basis om met de huiseigenaren samen door hun huis te lopen om te zien wat verbeterd kan worden. Wij adviseren bijvoorbeeld over vloerisolatie, muurisolatie en dubbel glas. We kijken zo of er verbeteringen mogelijk zijn in de warmteschil van het huis.”

De warmteschil, de plek waarbinnen het warm moet zijn, is de basis. “Daarnaast moet je alleen die plekken verwarmen waar je leeft. Dus niet de slaapkamer, als je daar overdag niet bent.”

Gratis

Bij huizen van voor 1980 wordt door een e-coach een quick scan gedaan. “Bij die huizen heb je een grote kans dat je kunt scoren met besparen. Ze zijn vaak minder goed geïsoleerd en hebben onderhoud nodig. Wij zetten de tips in een rapport. Als de mensen ons advies vragen voor nieuwere huizen, dan kan dat natuurlijk ook. Wij beantwoorden ook vragen en kijken mee met de plannen voor energiebesparing. Soms staan we ook op voorlichtingsavonden, bijvoorbeeld in de bibliotheek.”

Het advies van de e-coaches is gratis en vrijblijvend. “Er zit geen enkele verplichting aan vast. Soms zien mensen met alle energiebesparende tips door de bomen het bos niet meer. Mensen worden daar onzeker van. Als je een leverancier benadert, dan heeft die een commercieel doel. Wij niet. Wij hebben er geen belang bij. Geen commercieel belang tenminste. Wel voor het klimaat, natuurlijk. Dat gaat iedereen aan.”

Milieu

Duurzaamheid was altijd al belangrijk voor Theo. “Ook met verspilling heb ik moeite. Ik heb liever goede spullen waar ik lang mee doe, dan dat ik iets koop dat ik steeds moet vernieuwen. Gelukkig is mijn vrouw ook zo, daar vullen we elkaar in aan. Beter voor het milieu en omdat het betere kwaliteit is. Goedkoop is vaak duurkoop. Wij zijn niet gierig, beslist niet, maar wel zuinig. Wij kopen liever een duurdere bank die jarenlang meegaat, dan eentje die na twee jaar in elkaar zakt.”

Theo heeft 44 jaar voor Justitie gewerkt en zat naast zijn werk in de ondernemingsraad van het Gevangeniswezen. “De overheid moet het voorbeeld geven van duurzaam inkopen, vonden wij. Zo vroegen we om kleding voor gevangenispersoneel, die na een paar jaar gerecycled kunnen worden. Ook voor het milieu is het belangrijk grondstoffen een tweede leven te geven.”

Thuis heeft Theo ook maatregelen om energie te besparen. “Zo hebben wij zonnepanelen. Veel mensen van mijn leeftijd zeggen dat ze dat niet meer terugverdienen, maar dat moet niet het uitgangspunt zijn. Je doet het ook voor het nageslacht. Je ecologische voetprint verkleinen doe je niet alleen voor jezelf.”

Theo probeert zijn advies luchtig te brengen. “Met humor. Je moet de boodschap zien voor wat het waard is. Wij werken hard om mensen letterlijk en figuurlijk warm te krijgen voor energiebesparing.”

Plezier

Theo heeft tot zijn 69e gewerkt. “Ik deed het met heel veel plezier. Ik keek niet uit naar mijn pensioen en viel een beetje in een gat. Ik moest wat gaan doen en toen kwam het e-coachproject op mijn pad. Ik ben er nu toch wel zo’n uur of 10 à 15 per week mee bezig.”

Onder de mensen zijn is belangrijk voor Theo. "Als je een ander kunt helpen dan is dat leuk. In mijn werkzame leven zat ik ook altijd bij de personeelsverenging in allerlei commissies. Ik stond op de kieslijst voor Gemeentebelangen Westland en ben nu actief lid. Ik ben ook plasmadonor. Niet te hoogdravend. Als je kunt helpen is dat mooi.”

Op www.westlandwoontduurzaam.nl vind je meer informatie over de energiecoaches. Wil je ook mensen adviseren of zoek je ander vrijwilligerswerk? Kijk op www.westlandvoorelkaar.nl.