‘Erbarmelijke verblijfsomstandigheden’ bij controle huisvesting arbeidsmigranten

Donderdagavond 17 november heeft er een grote integrale controle plaatsgevonden naar de woon- en leefsituatie van arbeidsmigranten in het glastuinbouwgebied van Westland. 

Tijdens de controle zijn meerdere overtredingen aan het licht gekomen. In een aantal gevallen was er sprake van erbarmelijke verblijfsomstandigheden.

De controle werd uitgevoerd door de gemeente Westland in samenwerking met diverse veiligheids- en zorgpartners, waaronder de politie, brandweer, Omgevingsdienst Haaglanden, Nederlandse Arbeidsinspectie en het Sociaal Kernteam Westland.

Op 23 percelen is elk bouwwerk gecontroleerd. In drie gevallen was de situatie dermate ernstig dat spoedeisende bestuursdwang is toegepast. Dit wil zeggen dat de mogelijkheid tot overnachting direct is beĆ«indigd door de ruimtes te sluiten en te verzegelen. 

Op 23 percelen is elk bouwwerk gecontroleerd

De gemeente heeft de betrokken bewoners onderdak aangeboden in het Fletcher Hotel Naaldwijk. Arbeidsmigranten die niet thuis waren, kunnen alsnog hulp krijgen van de gemeente. 


Scheepsknopen in De Timmerwerf

In De Timmerwerf in De Lier is momenteel de geschiedenis van de vrachtschepen die al het vervoer over water in het Westland verzorgden te zien. In het kader daarvan komen op zaterdag 26 november drie westlanders over de Lee naar De Timmerwerf gevaren met mensen van Scouting De Lier. De boten zijn de Onderneming, Nostalgie en Hendrik. Zij varen onder het Westlander Schippers Collectief, die zeilwedstrijden organiseren op onder andere de Kagerplassen.

Zeiler Anton Solleveld gaat uitleg op de boten geven, die feestelijk worden verlicht. Marcel van Geest en Edwin Bom gaan in de werkplaats van De Timmerwerf het knopen demonstreren. Zij hebben touwen en knoopvoorbeelden bij zich en natuurlijk mogen de bezoekers het zelf ook proberen.

De westlanders zijn tussen 13.00 en 16.00 uur te vinden in De Timmerwerf aan de Hoofdstraat 63 in De Lier.