Afbeelding

Tegenstellingen

Er wordt gezegd dat de bouw van alle stadions en de daarbij noodzakelijke infrastructuur in Qatar ruim 200 miljard euro heeft gekost. Dat is meer dan de vorige 11 wereldkampioenschappen bij elkaar. Om enig idee te hebben: dat is per wereldburger 25 euro. In 2018 werd in Rusland ruim 11 miljard besteed en in 2014 in Brazilië ongeveer 14,5 miljard. Op de begroting 2023 van ons land, dat zes keer zoveel inwoners telt als Qatar, staat een bedrag van 395 miljard aan uitgaven. Voormalige topvoetballers worden al jaren stevig betaald om als ambassadeur van Qatar vooral positieve verhalen te vertellen.

Het duizelt menigeen van de grote getallen. Maar voor degenen die echt op de kleintjes moeten letten kan het ook al danig duizelen als het om kleinere getallen gaat. Dan kan iedere extra procent aan uitgaven betekenen dat er weer iets minder te besteden is. Een spreekwoord zegt; maak je geen zorgen over de dag van morgen…maar dat is verrekte lastig als je vandaag al zorgen hebt om de dag goed door te komen.

Ging bij jou de kachel gelijk aan?

Afgelopen weekend ging de temperatuur voor het eerst beneden nul graden. Dat was even wennen. Ging bij jou de kachel gelijk aan? Of werd het toch maar een extra borstrokje, een paar geitenwollen sokken, een warme trui? En dan hebben we nog niet over de tientallen bedrijven die niet zonder verwarming kunnen en die met angst en beven de dag van morgen tegemoet zien.

Een somber verhaal? Ik wil graag positief blijven. Dan hebben we elkaar meer nodig dan we misschien voor mogelijk hielden. De schouders er onder. Omzien naar elkaar. Samen sterk zijn en dan kunnen we daarnaast zeker ook nog wat voor anderen doen.

W.E.Sterlee