Toneelvereniging Kunst & Genoegen heeft alsnog haar jubileumuitvoeringen kunnen doen.
Toneelvereniging Kunst & Genoegen heeft alsnog haar jubileumuitvoeringen kunnen doen. (Foto: K&G)

Kunst & Genoegen schittert in De Rank

Toneelvereniging Kunst & Genoegen kreeg afgelopen week met terugwerkende kracht de kans om in De Rank te schitteren in de jubileumuitvoering die eigenlijk in 2020 had moeten plaatsvinden. Verdeeld over vier uitvoeringen heeft een grote groep van bezoekers genoten van een spetterend optreden van de enthousiaste leden die op het podium aan hun rollen een specifieke invulling gaven.

Frans Voskamp

Stel je voor: een moeder met drie volwassen dochters. De oudste dochter is stewardess en uitermate gefrustreerd. Haar man is een echte loser die eigenlijk helemaal niets te vertellen heeft. Hij is steward maar was liever piloot geworden.

Deze uitvoering had eigenlijk in 2020 moeten plaatsvinden

Helaas is hij hopeloos gezakt voor zijn examen. De middelste dochter is een echte natuurfreak en heeft in haar man een trouwe volgeling gevonden. De jongste dochter heeft vier kinderen en ligt in scheiding.

Moeder heeft een grote prijs gewonnen in een loterij en wil haar kinderen mee laten delen. Midden in de zomer organiseert ze samen met haar buurvrouw een feestje alsof het kerstmis is, met kerstman en kerstcadeautjes. De kinderen komen wel, maar ze hebben geen zin in de cadeautjes. De reactie van moeder is eenvoudig en doeltreffend… ze besluit alles dan zelf op te maken. Ze laat haar huis verbouwen en gaat samen met de buurvrouw op vakantie naar Mexico.

Al met al reden genoeg voor de kinderen om te proberen nog te redden wat er te redden valt. Het loopt allemaal niet zo soepel. Het geld van de prijs is nog niet binnen, de binnenhuisarchitect blijkt een sjoemelaar te zijn. De verbouwing is dan al begonnen en ook de reis naar Mexico gaat door. 

Op alle avonden was er een luid applaus

De buurvrouw schiet het benodigde geld wel even voor. En dan is er in Mexico plotseling het bericht dat er een foutje is gemaakt bij de loterij… er is helemaal geen hoofdprijs gewonnen. In plaats van een rijke vrouw is moeder een vrouw met heel veel schulden. Dat verandert alles. Iedereen denkt een oplossing te weten, maar dat is nog niet zo gemakkelijk. De spelers en speelsters krijgen volop de mogelijkheid hun talenten ten toon te spreiden. Onverwachte, dubbelzinnige uitspraken. Prachtige speelse omgangsvormen. Het publiek liet duidelijk merken dat men er van genoot. Waar zou dat uiteindelijk toe leiden?

De ontknoping was verrassend… het werd echt eind goed, al goed. Want midden in de treurnis is er het telefoontje van de loterij: de foutmelding is fout. De prijs is alsnog onderweg…

De karakters en eigenschappen van de personages waren dusdanig uitvergroot dat ze op de lachspieren werkten en dat de buurvrouw uiteindelijk nog niet zo dom bleek te zijn.

Als je er niet geweest bent, dan heb je echt wat gemist.
Op alle avonden was er een luid applaus van het dankbare publiek voor alle deelnemers en daarbij werden de regisseurs, de grimeurs en de technici niet vergeten.