Eerste begrotingswijzing van 1,8 miljoen aangenomen

De eerste wijziging in de onlangs vastgestelde begroting is donderdag 24 november besproken in de commissie Economie. Het gaat om een bedrag van ongeveer 1,8 miljoen euro.

door Evelyne Lammerding

Dat geld is besteed aan het geschikt maken van de panden aan de Burgemeester Crezeelaan in De Lier en de Haagweg in Monster voor tijdelijk bewoning. Er worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De panden zijn al omgebouwd en bewoond.

LPF- fractievoorzitter Dave van Koppen vroeg zich af waarom de bedragen voor de locatieontwikkelingen niet in de begroting waren opgenomen. Met het geschikt maken van het gebouw in De Lier was € 878.000 gemoeid. Het geschikt maken van het pand in De Lier voor kleinschalige opvang van Oekraïeners kostte € 924.500. Van Koppen meent dat al voor augustus bekend was dat de twee locaties zouden worden ontwikkeld.

Maar volgens wethouder Ben van der Stee (Westland Verstandig, Financiën) was het in augustus nog helemaal niet bekend hoe de kosten zouden uitpakken. De werkzaamheden zijn ook later begonnen dan aanvankelijk gedacht. Het wijzigen van de begroting kon daarom niet meer voor de zomer gebeuren.

De eerste wijziging kon rekenen op de steun van alle fracties

Roel Batelaan die als raadslid voor de VVD is teruggekeerd in de Westlandse politiek, vroeg zich af hoe de getransformeerde panden na de oorlog in Oekraïne kunnen worden gebruikt als woongebouwen. Hij kwam op die vraag nadat hij het inhoudelijke plan had gelezen en stuitte op een passage die hem de wenkbrauwen deed optrekken. Geopperd wordt dat de panden ook geschikt zouden zijn voor alternatieve opvang als de Oekraïners na afloop van de oorlog weer teruggaan naar hun land. Genoemd worden groepen als spoedzoekers, studenten en statushouders.

Batelaan verzocht om een plan voor het pand dat direct in werking kan treden als de oorlog voorbij is. Maar dat verzoek hoort volgens Van der Stee thuis in een andere commissie.

De eerste wijziging kon rekenen op de steun van alle fracties, waarmee het is bestempeld als ‘hamerstuk’. Dat betekent dat de gemeenteraad er in december niet meer over hoeft te praten, het voorstel is aangenomen.