Twee C-47’s tijdens de luchtbrug naar China.
Twee C-47’s tijdens de luchtbrug naar China. (Foto: Aangeleverd)

‘Dakota, het geallieerde werkpaard’ zorgt voor luchtbruggen naar China en Berlijn

Algemeen

HEEMSKERK - Zondag 12 juni is bij de ARG in Heemskerk de presentatie ‘Dakota, het geallieerde werkpaard’. In 1931 vloog bijna iedereen tevreden in één- of tweedekker passagierstoestellen met veelal houten vleugels. Een ongeluk met een Amerikaanse Fokker gaf echter aanleiding tot de bouw van het metalen vliegtuig dat de wereld zou veranderen…

Vrij snel keren de passagiers zich af van houten vliegtuigen. Het ongeluk leidt tot het ontstaan van het geheel metalen Douglas “Douglas Commercial” 1 prototype, dat in 1932-1933 op heel moderne wijze wordt ontworpen en getest. Het productietoestel DC-2 wordt wereldwijd beroemd als het KLM toestel de “Uiver” tweede wordt in de Londen-Melbourne race. Het jaar erop wordt de DC-3 uitgebracht.

De Tweede Wereldoorlog veroorzaakt een grote vraag naar vrachtcapaciteit en de DC-3 voldoet precies aan de eisen van de militairen. Het vliegtuig stapt de militaire wereld binnen en er ontstaat een nieuw woord: AIRLIFT -of vrachtvervoer door de lucht. Het vliegtuig wordt het geallieerde werkpaard en krijgt militaire benamingen zoals Dakota, C-47 Skytrain of C-53 Skytrooper.

Naast vervoer van vracht werden er ontzettend veel parachutisten gedropt. Een bijzondere rol van de Dakota was die van sleper van gliders, de militaire zweefvliegtuigen. De luchtbruggen naar China en Berlijn vormden enkele hoogtepunten uit de carrière van de Dakota waarover ook vele anekdotes de ronde doen, zoals de DC-2½.

Deze presentatie door Hans Walrecht vindt plaats op zondag 12 juni, om 14.00 uur in het museum van de A.R.G., Fort Veldhuis, Genieweg 1, Heemskerk (geopend vanaf 11.00 uur).