Muziekvereniging St. Caecilia bestaat 100 jaar,
Muziekvereniging St. Caecilia bestaat 100 jaar, (Foto: Ruben van der Neut)

100-jarige muziekvereniging St. Caecilia viert feest met groots festival

Algemeen

HEEMSKERK - Op 21 juni is het precies honderd jaar geleden dat muziekvereniging St. Caecilia werd opgericht. Het verenigingsleven kwam in die tijd enorm op, waardoor dit jaar niet alleen St. Caecilia 100 jaar bestaat, maar bijvoorbeeld ook de voetbalclubs DEM en Vitesse. In die 100 jaar is St. Caecilia van een dorpsfanfare uit gegroeid tot een gerenommeerd orkest dat zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in de muziekwereld.

In eerste instantie bestond St. Caecilia vooral uit jeugdige leden en was de katholieke kerk, en dan met name de kapelaan de grote drijvende kracht achter het orkest. St. Caecilia was in die tijd vooral op straat te vinden, en liep zij voorop tijdens kerkelijke processies, bijvoorbeeld met Pasen en Pinksteren. Langzamerhand marcheerde St. Caecilia ook op andere momenten op straat; van de intocht van Sinterklaas tot de aubade met Koninginnedag, van een serenade voor een 80 jarige tot deelname aan de 4 mei herdenking. Ook ging zij meedoen aan de marsconcoursen in heel het land.

Vooral in de jaren ‘90 van de vorige eeuw werden er onder leiding van de twee laatste dirigenten enorme muzikale sprongen gemaakt. St. Caecilia ging meer zittend optreden en speelde bijvoorbeeld op het Plankier met Koninginnedag. Prisca Aardenburg (dirigente van 1987 tot 1997) promoveerde met St Caecilia elk jaar naar een hogere divisie, en Ruud Pletting, de huidige dirigent zette deze traditie voort, met als resultaat dat St. Caecilia op concertconcoursen in de hoogste divisie mag uitkomen.

‘Heemskerk Festival’ zal vanaf 17 uur starten en tot middernacht duren; naast St. Caecilia zijn er nog vele andere optredens gepland. Zo zal onder andere het ‘zusje’ van St. Caecilia, NOVA ook haar muzikale kunsten vertonen, kunt u genieten van het straatorkest TOOS en zal Rolls Noise de avond spetterend afsluiten. Ook het Cultuurhuis is vertegenwoordigd met een of meerdere ensembles. Het festival belooft een muzikale rollercoaster te worden; u zult muziek horen van Bach tot Elvis Presley, van opera tot een heerlijke meezinger. Kijkt u op de site van St Caecilia voor meer informatie.