Lichte stijging aantal bezwaarschriften 2021

HEEMSKERK – Ieder jaar ontvangt de gemeente Heemskerk bezwaarschriften tegen besluiten die de gemeente neemt. Sinds 2017 daalde het totaal aantal bezwaarschriften. In 2021 is er een einde gekomen aan die dalende trend. De stijging is te verklaren door twee onderwerpen waartegen een groot aantal bezwaren is ingediend. De gemeente Heemskerk maakt een onderscheid tussen bezwaren tegen algemene zaken en tegen sociale zaken. Onder algemene zaken vallen de bezwaren tegen bijvoorbeeld handhaving op het gebied van bouwwerken en omgevingsvergunningen. Onder sociale zaken vallen de bezwaren tegen bijvoorbeeld beslissingen over uitkeringen via de Participatiewet of besluiten over zorg of hulp via de Wmo.

Het aantal ingediende bezwaren tegen algemene bezwaarzaken is gestegen van 48 in 2020 naar 116 in 2021. Vooral het kappen van bomen aan De Velst en de afsluiting van de Rijksstraatweg maakten veel los.

Het aantal bezwaarschriften tegen beslissingen over sociale zaken steeg minder: van 74 naar 77 bezwaren. Het totale aantal bezwaren steeg daarmee van 122 naar 193 ingediende bezwaarschriften.

Wie niet tevreden is over de dienstverlening van de gemeente, kan een klacht indienen. Een klacht kan bijvoorbeeld gaan over hoe een medewerker een inwoner heeft behandeld. In 2020 was 33 keer geklaagd bij de gemeente. In 2021 zijn 43 klachten ontvangen. 5 klachten hoorden niet bij de gemeente en zijn doorgestuurd naar een andere instantie (onder andere naar Woonopmaat). De resterende 38 klachten zijn in behandeling genomen. Daarvan gingen 14 klachten over het uiterlijk van de pieten tijdens de intocht van Sinterklaas.