Beleidsarme Perspectiefnota in afwachting van de nieuwe coalitie

HEEMSKERK – Het demissionaire college van B&W biedt de raad de Perspectiefnota 2023 aan. In ‘normale’ tijden is de behandeling van de Perspectiefnota het hoogtepunt van het politieke jaar en het moment waarop de fracties hun Algemene beschouwingen over de toekomst van onze gemeente houden. Hierin worden politieke wensen en ideeën naar voren gebracht. De Perspectiefnota met de financiële mogelijkheden voor de komende paar jaar, is daarvoor de onderlegger.

Economische situatie

Maar we kunnen niet echt spreken van ‘normale’ tijden. Aan de ene kant bestaat er grote onzekerheid over de (financiële) toekomst. We kampen met de naweeën van de coronacrisis en de situatie in Oekraïne heeft grote impact, ook op Heemskerk. Opvang van vluchtelingen, ongebruikelijk hoge inflatie en de enorme stijging van de energieprijzen. Deze vraagstukken houden niet alleen u als inwoner van Heemskerk bezig, maar ook de gemeente. Dit alles maakt het ingewikkeld om een goed financieel meerjarenbeeld te schetsen.

Coalitieakkoord 2022

Aan de andere kant werd op het moment van schrijven van de Perspectiefnota 2023 onderhandeld over een nieuw coalitieakkoord. In afwachting van dit nieuwe akkoord is het niet aan het nog zittende college om nu met nieuwe wensen en beleidsvoorstellen te komen. Dat is een schone taak voor het nieuwe college. Hierom is deze Perspectiefnota beleidsarm en vooral geschreven op basis van bestaand beleid. De nieuwe wensen en voorstellen maken onderdeel uit van de Begroting 2023-2026, die na de zomer wordt opgesteld.

Uitgaven en inkomsten

Beleidsarm betekent niet dat de uitgaven en inkomsten voor de komende jaren worden bevroren. Er gebeurt van alles waardoor deze veranderen. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij, de raad heeft besluiten genomen die extra geld kosten of opleveren. En er zijn ontwikkelingen waar de gemeente geen ‘nee’ tegen kan zeggen. Daarnaast stelt het Rijk zijn bijdrage aan de gemeente een paar keer per jaar bij.

Hoge inflatie

Heemskerk sluit de jaren volgens de prognose van de Perspectiefnota, met uitzondering van 2025, niet positief af. Vooral 2023 kent een fors begrotingstekort. Dit komt onder andere door de hoge inflatie in 2022 die ook effect heeft in de jaren daarna. Het is de verwachting dat de vergoeding van het Rijk stijgt, wat inhoudt dat de financiële situatie weer verandert. In hoeverre en hoeveel de uitkering stijgt, is nog niet bekend. De gemeente krijgt hier begin juni meer duidelijkheid over.

De gemeente krijgt ook te maken met nieuwe taken. Denk bijvoorbeeld aan de versnelling op de energietransitie en de invoering van de Omgevingswet per januari 2023. Of en hoeveel geld het Rijk voor zulke nieuwe taken beschikbaar stelt, is ook nog niet bekend.

Raad bespreekt de Perspectiefnota op 5 juli

Via de Perspectiefnota wordt de raad uitgedaagd te reflecteren op de (landelijke) trends en ontwikkelingen die op de gemeente afkomen. Daarnaast is het aan de raad om iets te vinden van de meerjarenbegroting en wordt hij gevraagd om in te stemmen met de ontwikkelingen waar de gemeente geen keuzevrijheid in heeft.

De raad van Heemskerk behandelt de Perspectiefnota 2023-2026 in de openbare vergadering van 5 juli 2022. Een mogelijke uitloop staat gepland op 7 juli 2022.