Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

VVD Heemskerk: 'Vier wethouders en een zorgelijk coalitieakkoord!'

HEEMSKERK - Het was een bijzondere raadsvergadering, donderdag 2 juni. De nieuwe coalitie van Heemskerk Lokaal, D66 en Groen Links presenteerde het coalitieakkoord. Daarnaast werden de kandidaten voor de benoeming tot wethouder voorgesteld.

Wat vinden de raadsleden ervan?

In de krant van vorige week kon u lezen dat het coalitieakkoord ‘breed gedragen’ zou zijn. Dat is echter helemaal niet zo! VVD Heemskerk steunt het akkoord absoluut niet. Net zo min als Liberaal Heemskerk en het CDA dat doen. 

De VVD heeft scherpe kritiek op dit linkse akkoord vol onpraktische en dure plannen. Op het gebied van financiën is het akkoord heel zwak. Iedere inwoner heeft gegronde reden om zich zorgen te maken. Het nu nog goedgevulde “spaarpotje” van de gemeente zal met deze linkse coalitie snel leeg raken. Vervolgens bent u als inwoner aan de beurt, om met verhoging van de belastingen de financiële gaten te dichten. 

Gelukkig is niet alles in het akkoord verkeerd. De plannen op het gebied van woningbouw en duurzaamheid zijn wel in orde. Die zijn trouwens vooral een voortzetting van de bestaande koers, die onder aansturing van VVD-wethouder Gaatze de Vries is uitgezet.

De drie partijen in de coalitie hebben maar liefst vier wethouders voorgedragen. Dat is opvallend, want het is er één teveel. Heemskerk heeft genoeg aan drie wethouders, dat is de afgelopen jaren duidelijk gebleken. Met vier wethouders raakt het college uit balans. Er is dan één wethouder met een te lichte portefeuille en te weinig werk. Helaas is dit wederom wethouder Schoorl van Heemskerk Lokaal, nota bene de leider van de grootste partij! Hij doet o.a. sport en cultuur. Dat is weliswaar heel belangrijk voor Heemskerk, maar je hebt er als wethouder nauwelijks werk aan. Vrijwel alles wordt immers bestuurd en uitgevoerd door de besturen en vrijwilligers van de vele verenigingen in ons dorp. De taak van de wethouder is beperkt tot hier en daar een praatje maken en zo nu en dan een evenement openen.

Pretpakket

Het is in Heemskerk inmiddels al jaren traditie dat de zware klussen worden gedaan door wethouders van de Heemskerkse afdelingen van de landelijke partijen. In de vorige periode waren dat VVD en CDA, nu D66 en GroenLinks. De lichte portefeuille, met op het gemeentehuis de bijnaam ‘het pretpakket’, gaat nu opnieuw en voor de derde periode naar de leider van Heemskerk Lokaal. Dat is een ongemakkelijke waarheid, die toch maar eens verteld moet worden.

De vierde, extra wethouder, Ron Suanet, is speciaal aangetrokken om financiën te doen. “Waarom doet Heemskerk Lokaal er financiën dan niet bij?” Willen zij dat niet? Kunnen zij dat niet? Nu komt er onnodig een extra wethouder, waarvan de kosten door de inwoners worden betaald.

U begrijpt, wij maken ons zorgen. Veel zorgen! Over de afspraken in het coalitieakkoord, over onze gemeentelijke spaarpot en ook over de samenstelling en de werkverdeling binnen het college. Wij zullen onze controlerende rol met inzet van onze kennis en ervaring vervullen. Wij zullen daarbij het nieuwe college steunen waar dat kan, maar kritisch zijn als daar aanleiding voor is.

Uiteraard wensen wij de nieuwe wethouders wijsheid en succes, in het belang van Heemskerk en alle Heemskerkers.


Jan Geert Bakker Fractievoorzitter VVD-Heemskerk