Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Column Blik van Co: ‘Knotwilgen moeten wijken voor TenneT’

Algemeen

In de regionale krant las ik dat netbeheerder TenneT een nieuwe locatie zoekt voor veertien knotwilgen die moeten wijken vanwege kabelwerkzaamheden bij Holland op zijn Smalst. TenneT gaat samen met de gemeente, de klankbordgroep Beverwijk en bewoners op zoek naar een nieuwe locatie voor deze knotwilgen. 

Ik vraag me af wie er zitting hebben in deze klankbordgroep Beverwijk en over welke bewoners TenneT het heeft. Er staat geen enkel woonhuis dicht bij deze plek en over hoeveel bewoners heeft men het. 

Voor de aanleg van de kabelverbindingen in de bodem moeten langs de Scheybeeck deze veertien knotwilgen worden ingekuild, maar na de werkzaamheden kunnen de bomen niet op dezelfde plek terugkeren. Steeds weer tovert TenneT uit zijn grote hoed onverwachtse werkzaamheden die ook nu niet fris ruiken. 

Even uit mijn archief. De Kagerweg, nabij de A9, was een voor de hand liggende locatie voor het transformatoren station, maar is afgevallen omdat er op die locatie volgens TenneT en het ministerie 566 woningen staan. Er staan daar helemaal geen woningen. Wethouder Ferraro had toevallig ontdekt dat TenneT alvast was begonnen aan de Zeestraat met het terrein bouwrijp te maken voor het transformatoren station. Hij verzocht om niet te starten, zolang de vergunning nog in behandeling was bij de Raad van State.

Meerdere malen werd de gemeenteraad verkeerd voorgelicht  

Maar TenneT gaf aan gewoon door te gaan met deze werkzaamheden. Ook deelde onverwachts TenneT mee dat om het derde windpark Hollandse Kust West Bèta te kunnen aansluiten op het stroomnetwerk, het beoogde transformatorstation aan de Zeestraat nog eens twee hectare groter moest worden dan al was gepland. Deze uitbreiding was inmiddels al een voldongen feit. 

Meerdere malen werd de gemeenteraad verkeerd voorgelicht over de werkelijke afmetingen van het toekomstige transformatorstation. Het kappen van zo’n 11 hectare bomen zou gecompenseerd worden elders in onze gemeente. Maar deze compensatie werd “gegund” aan PWN en die maakte Castricum er zeer blij mee.

Wij moeten het nu doen met wat boompjes, wat stadsbosjes en een perkje met wat hulstboompjes en struikjes. Ik kan me nog heel goed herinneren dat wethouder Ferarro met vol enthousiasme riep dat Beverwijk de groene stekker van Nederland wordt. Ik heb daar nog altijd veel vraagtekens bij?????

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl