Cecila van Weel heeft met onmiddellijke ingang haar lidmaatschap bij Samen Lokaal Beverwijk opgezegd.
Cecila van Weel heeft met onmiddellijke ingang haar lidmaatschap bij Samen Lokaal Beverwijk opgezegd. (Foto: Rodi.nl)

Cecilia van Weel: ‘Beverwijkers zijn grootste verliezers’

Algemeen

BEVERWIJK - In een brief aan het bestuur van Samen Lokaal Beverwijk heeft Cecilia van Weel haar lidmaatschap met onmiddellijke ingang opgezegd. “Gegeven de recente gebeurtenissen binnen onze politieke partij kan ik niet anders dan mijn lidmaatschap van Samen Lokaal met onmiddellijke ingang opzeggen. Het is een besluit dat me zwaar valt”, aldus de eerste zinnen van haar brief. 

door Co Backer

Ervaren politica zegt lidmaatschap Samen Lokaal Beverwijk op vanwege recente gebeurtenissen

Ze licht het een en ander toe dat de afgelopen anderhalf jaar zij hoofdzakelijk achter de schermen heeft gewerkt en mede vorm heeft gegeven aan wat uiteindelijk Samen Lokaal is geworden; een betrokken en actieve lokale partij die transparant en met een open houding naar de samenleving, democratische processen wil versterken. Zij heeft geprobeerd het team te ondersteunen en te coachen, daarbij gebruikmakend van haar lange politieke ervaring. De overweldigende verkiezingsoverwinning van 16 maart was daar een prachtig resultaat door de inzet van vele betrokkenen van. Helaas bleek al snel na de verkiezingen dat de snelle groei gepaard ging met interne spanningen. 

Zij gaat verder in haar brief: “Dat eigenbelangen bovendrijven is eigen aan de politiek, het is evenwel aan de sturingskracht van de partijtop om dat te kanaliseren in een positieve en constructieve kracht ten dienste van de Beverwijker. We kwamen echter in een stroom van incidenten terecht, waar we nog altijd niet zijn uitgeraakt.”

Zij stelt verder dat de laatste weken zij in een politieke soap terecht gekomen is, dat op geen enkele manier recht doet aan het kiezersmandaat dat door vele Beverwijkers aan Samen Lokaal is gegeven. Wat heel mooi en krachtig begon, verliest meer en meer zijn glans, waarom is er niet daadkrachtig ingegrepen. De partij is nu slechts met zichzelf bezig, aldus Cecilia van Weel. “Op dit moment zijn de Beverwijkers en de politiek de grootste verliezers. Het zou mooi zijn als de gemeenteraad van Beverwijk, als hoeder van de democratie, in een motie afstand neemt van extremistische bewegingen en organisaties als de Grijze Wolven”. Zij heeft de brief met opgeheven hoofd getekend. 

Er zijn bronnen die stellen dat in een geheime en besloten vergadering van de fractie Mendes Stengs, na een stemming, aangewezen is als nieuw beoogd wethouderskandidaat. Het partijbestuur is niet akkoord gegaan met deze voordracht uit deze besloten en geheime fractievergadering en dat blijkt uit de mededeling vanuit Samen Lokaal, dat het zomerreces gebruikt zal worden om een kandidaat aan te wijzen. Wordt vervolgd.