Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Column Blik van Co: ‘Chaos in SamenLokaal Beverwijk’

Algemeen

In de raadsvergadering van donderdag 30 juni, waar de nieuwe wethouders van de gemeente Beverwijk zouden worden benoemd, ging de benoeming van Halil Koçak tot wethouder namens zijn partij SamenLokaal Beverwijk niet door. Er was informatie binnengekomen dat een ’verdiepend onderzoek’ vereiste, in aanvulling op een eerder uitgevoerde risicoanalyse. 

Er werden geen uitspraken gedaan over welke informatie het ging. Wel waren op Facebook foto’s verschenen waarop Koçak te zien was op een bijeenkomst van Grijze Wolven in het Turkse cultuurhuis Beverwijk Türk Kultür Ocagi. Op deze foto’s zijn vlaggen en symbolen van de Grijze Wolven en de groet van de Grijzen Wolven, een vuist met opgeheven pink en wijsvinger, te zien. Koçak  trekt zich terug als kandidaat-wethouder en in een persbericht laat hij weten om nog meer persoonlijk leed te voorkomen hij met pijn in zijn hart besloten heeft om zich terug te trekken als kandidaat-wethouder. Meewerken aan het onderzoek wil hij niet. 

Zijn partij SamenLokaal Beverwijk zwijgt openbaar in alle talen. Dit zwijgen geeft volop voeding voor “wilde” verhalen op straat en het vertrouwen in deze partij daalt zienderogen. Het omstreden gemeenteraadslid Halil Koçak gaat toch plotseling alsnog akkoord met een nader onderzoek naar zijn banden met de extreemrechtse Turkse organisatie Grijze Wolven. Niet om alsnog wethouder te kunnen worden maar om zijn raadszetel in de gemeenteraad veilig te stellen. 

Mag en kan je op deze basis wel onze stad besturen?

De gemeenteraad moet mogelijk de komende vier jaar met iemand werken die banden heeft met de Grijze Wolven. Ze kunnen niet anders want zijn raadszetel is van hem en over zijn raadslidmaatschap gaat de raad niet. 

Kan en mag D66, PvdA en CDA in een coalitie zitten met iemand die banden heeft met de Grijze Wolven? Die vraag laat ik graag aan u over. Toen bekend werd dat Forum voor Democratie meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen werd deze partij vervloekt en verketterd. 

Maar ja, het is bekend dat het pluche belangrijker is dan hun (partij)principes. Een zeer bedenkelijke en een levensgevaarlijke ontwikkeling. Deze coalitie is nu al zeer ernstig beschadigd en het vertrouwen is volkomen verdwenen bij de burgers. Mag en kan je op deze basis wel onze stad besturen? 

Co Backer 

jalbacker741@telfort.nl