Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

GroenLinks Heemskerk: 'Geef mensen geen valse hoop'

HEEMSKERK - Wat vinden raadsleden ervan? Geef mensen geen valse hoop. Bij de raadsvergadering van 30 juni stonden onder meer het stedenbouwkundig plan De Velst en de energiearmoede op de agenda. Al met al was het weer een enerverende raadsvergadering.

Voordat een overgrote meerderheid stemde voor het vaststellen van de het stedenbouwkundig plan van De Velst, was hier een uitermate enerverend en emotioneel debat over, met zelfs 2 schorsingen. De hele raad was in 1e termijn voorstander van het stedenbouwkundig plan. Weliswaar met diverse opmerkingen over de participatie. En die zijn grotendeels ook terecht. 

Het vertrouwen van de bewoners heeft een deuk opgelopen, maar we zien wel dat wethouder Zalinyan zich keihard inzet om het vertrouwen terug te winnen. Het CDA vroeg tijdens de raadsvergadering of het wettelijk verplicht is om het stedenbouwkundig plan vast te stellen. Dat hoeft wettelijk gezien inderdaad niet, maar dat zou wel zeer onwenselijk zijn geweest. Gelukkig kwam het niet zover. Het CDA had gewed op het verkeerde paard. Het enige wat je er mee had bereikt was de bewoners weer valse hoop geven en een nog langere onzekerheid. Als GroenLinks passen wij daarvoor, mensen hebben recht op duidelijkheid. Al is dit niet altijd wat men zou willen. GroenLinks stemde daarom voor het stedenbouwkundig plan, onder meer een duidelijke keuze voor het groen. En niet de stenen zijn leidend. De kaders liggen nu vast en de participatie loopt hiermee geen gevaar. Het wordt niet gemakkelijk. Maar wij spreken ons volle vertrouwen uit richting college en WoonopMaat In december staat voor de raad het bestemmingsplan op de raadsagenda. 

Mensen worstelen met hoge energieprijzen 

GroenLinks stemde ook in met de gelden voor de aanpak van de energiearmoede. Er komt een budget beschikbaar van 500.000 euro. Dit is ook echt nodig. Te veel mensen worstelen met de hoge energieprijzen. Of hebben simpelweg geen mogelijkheid om hun woning te isoleren. Op alle fronten moeten we de energiearmoede aanpakken. Dat gaan we samendoen: college, raad, WoonopMaat, Eco Heemskerk en met en voor de inwoners van Heemskerk. 

Tot slot namen we ook afscheid van Kristina van der Geest. Zij gaat verhuizen. Ondanks dat zij maar 3 maanden raadslid was, heeft ze ongelofelijk veel werk verzet voor GroenLinks. In de fractie heeft ze zich onder andere ingezet voor de inwoners van het Europaplein. We bedanken Kristina voor alles wat ze voor GroenLinks Heemskerk de afgelopen jaren heeft gedaan. 

Meer nieuws is te vinden op onze website heemskerk.groenlinks.nl


Jos Burger, GroenLinks Heemskerk