Het voormalig Calvijn College gaat op de schop.
Het voormalig Calvijn College gaat op de schop. (Foto: Gemeente Amsterdam)

Voormalig Calvijn College verandert in ‘Het Cornelium’

Algemeen

NIEUW-WEST - Een gezondheidscentrum, 189 appartementen, een werkatelier, een buurtkamer en een culture broedplaats voor kunstenaars. Dat wordt de inhoud van het voormalig Calvijn College. Het wordt een duurzaam gebouw met onder andere stadswarmte en zonnepanelen. Als alles goed gaat begint de bouw van het project ‘Het Cornelium’ in de eerste helft van 2025 en is de oplevering in 2027.

Van de 189 woningen gaat een kwart uit middeldure huur bestaan en wordt driekwart vrije sector. Op het dak van de voormalige school komt een voedseldak met een gemeenschappelijke tuinkamer.

Natuur

Door de inzet van duurzame stadswarmte, natuurlijke koeling en zonnepanelen kan het project jaarlijks 21 procent meer energie opwekken dan het nieuwe appartementengebouw nodig heeft. Om die hoge score te bereiken, worden niet alleen op de daken zonnepanelen geplaatst, maar worden ze ook weggewerkt in de luifels van het bestaande monument. Ook wordt het gebouw gemaakt van circulair beton. Verder is er veel aandacht voor de natuur met onder andere veel bomen, rotsen voor kleine reptielen, insectenhotels, vleermuiskasten en tientallen (zang)vogelhuisjes en diervriendelijke verlichting.

Extra woningen

Het kavel ligt in het stedelijke vernieuwingsgebied Lelylaan, deelgebied Podium Lelylaan. Het vernieuwingsgebied is onderdeel van de Ringzone West en is goed ontsloten via de A10 West, station Lelylaan en bushalte Derkinderenstraat. Door de ligging en met het nabijgelegen station is het een geschikte plek om extra woningen en voorzieningen te bouwen. Ook voor de buurt is het een kans om verder te ontwikkelen.