Het doel van re_B00TCMP is om jongeren te laten zien hoe ze hun cyberkennis op een goede manier kunnen inzetten.
Het doel van re_B00TCMP is om jongeren te laten zien hoe ze hun cyberkennis op een goede manier kunnen inzetten. (Foto's: aangeleverd)

Jonge it-talenten leren over kansen en risico’s cybercriminaliteit

HAARLEMMERMEER  - Bijna veertig jongeren met sterk ontwikkelde it-vaardigheden kregen zij tijdens een bijeenkomst van Noord-Holland Samen Veilig (NHSV), inzicht in de kansen en risico’s die hun it-talenten met zich meebrengen.

Dit evenement werd voor de tweede keer georganiseerd in het H2O esports- en gamingcentrum in Purmerend. Naast de politie namen ook de gemeenten Haarlemmermeer, Alkmaar, Beverwijk, Den Helder, Heemstede, Purmerend en Velsen deel aan het project.

Risicogedrag

Het doel van re_B00TCMP is om jongeren te laten zien hoe ze hun cyberkennis op een goede manier kunnen inzetten. Ook ouders waren zaterdag welkom. Zij kregen informatie over hoe ze hun kinderen kunnen ondersteunen en hoe ze met hun kinderen in contact kunnen blijven om tijdig risicogedrag te kunnen signaleren.

Cybercriminaliteit

“Met een weerbaarheidsproject als re_B00TCMP willen we jongeren in een vroeg stadium bereiken. Door het bieden van positieve alternatieven en trainingen willen wij als overheid, politie en Openbaar Ministerie cybercriminaliteit helpen voorkomen en de jongeren het verschil laten inzien tussen ethical white hat hackers en grey en black hat hackers. Wij willen ze laten inzien dat zij juist veel goeds kunnen doen. Daarnaast was er deze editie bewust aandacht voor de ouders, om hen handvatten te geven en te leren signalen op te vangen", vertelt Marieke Verhagen, projectleider Cybercrime en Digitale criminaliteit van NHSV.

Gamen

De veertig jongeren verwierven exclusieve toegang tot het evenement door goed te scoren via assessments tijdens gastlessen in juni en juli op scholen in de deelnemende gemeenten. Tijdens re_ B00TCMP kregen zij interactieve presentaties over ethisch hacken, cybersecurity en de gaming industrie. Zo gaven de organisaties Northwave en Korper ICT inzicht in de wereld van cyberveiligheid, de uitdagingen voor hun bedrijven en de carrièrekansen voor de deelnemers. Het cybercrimeteam van politie Noord-Holland vertelde over politie-onderzoeken op het gebied van cybercrime, wat wettelijk online wel en niet mag en over mogelijkheden om te werken bij de politie. Daarnaast konden jongeren gamen met de politie.

Evenement

Gerben Brug, van het cybercrimeteam Noord-Holland kijkt tevreden terug op het evenement: ‘Ook dit jaar hebben we weer een veelzijdig programma neergezet. We hebben in ieder geval kunnen overbrengen welke kant jongeren kunnen kiezen als het gaat om cybercrime.’
re_BOOTCMP eindigde met een ‘hackwedstrijd’. “Het was een leuke en interessante middag en ik heb veel bijgeleerd. Vooral de workshop met Northwave heeft mij geboeid. De challenge was leuk en prikkelend met veel variatie in de moeilijkheidsgraad", is de reactie van winnaar Christopher.

Gamen met de politie

Zach was één van de jongeren die aanwezig was: “Het meest verrassend vond ik dat het gezellig was om te gamen met de politie en om te leren van de bedrijven tijdens de workshops. Ik wil zelf iets in de ict doen in het onderhouden van databases. Gelukkig ben ik nog nooit benaderd om het verkeerde pad te bewandelen.”

NH Samen Veilig (NHSV) is een regionaal samenwerkingsverband tussen 32 gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie binnen de politie-eenheid Noord-Holland. De partners werken integraal samen om inwoners digitaal weerbaarder te maken tegen cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. NHSV werkt aan complexe veiligheidsstukken die gemeentegrens-overschrijdend zijn en waar cybercrime onderdeel van is.

Het was gezellig om met de politie te gamen.