Verschuur is toch echt van Beter Alphen en niet Beter Alpehn.
Verschuur is toch echt van Beter Alphen en niet Beter Alpehn. (Foto: Archief)

Column: Twittertaal van Wil Verschuur is raadslid-onwaardig

Column

Wil Verschuur van de eenmansfractie Beter Alphen heeft deze week op zeer negatieve wijze van zich doen spreken. De tweets die zij in de lucht slingerde, logen er niet om. Ze gaf aan premier Rutte en minister van financiën Kaag boven zee uit een vliegtuig te willen werpen, vluchtelingenschepen te willen laten zinken en vraagt zich bij biddende moslims af waar de ’hakbijlen en koppensnellers’ zijn. Na kritiek van andere fractievoorzitters besloot ze de tweets te verwijderen. Niet voordat ik ze onder ogen zag. 

Voor andere ‘pareltjes’ die al langere tijd op haar Twitterprofiel staan, hoef je niet lang te zoeken. Zo schrijft Verschuur dat ‘Rutte een door de fascistische EU geprogrammeerde volk- en land verradende liegende lulmachine is’. Speciaal voor u heb ik de spel- en interpunctiefouten gecorrigeerd om de zin leesbaar te maken. Ook schrijft ze ‘Kaag mag van mij vertrekken, wel haar bezem meenemen! Rutte achterop, zijn we daar ook vanaf! Deze twee vind ik levensgevaarlijk! Eruit, nooit meer erin.’ Dat u het maar weet, blijkt uit het overvloedige gebruik van de uitroeptekens. Verder retweet Verschuur tweets waarin haar afkeer blijkt van transgenders.

Haar tweets passen in een patroon. Zo liep Verschuur in 2014 eens woedend weg tijdens een raadsvergadering, verscheurde ze uit onvrede het collegeprogramma in 2010 en is ze veroordeeld tot een boete voor het beledigen van haar collega-raadslid Pauline Heijkoop. Volgens Heijkoop zou ze gezegd hebben: ‘Ik kan je wel vermoorden, ik ga je vermoorden, ik ga weg anders vermoord ik je, ik doe je wat aan kolerewijf.’ Verschuur zei tijdens de rechtszaak dat ze Heijkoop alleen een ‘gemeen leugenachtig rotwijf’ noemde.

Het is te gemakkelijk om dergelijke taal af te doen als de taal van gekke Henkie en het maar te laten. Verschuur is raadslid in een tijd waarin er sprake is van grote onderlinge verdeeldheid over vele politieke onderwerpen. En dat niet alleen: zonder nieuw beleid daalt volgens het CPB de koopkracht van huishoudens dit jaar met 6,8 procent, om volgend jaar met 0,6 procent slechts licht te herstellen. Ook wordt er op het Europese continent de grootste oorlog sinds de Tweede Wereldoorlog uitgevochten. 

In zo’n tijd moet je als raadslid op basis van inhoud debatteren. Ik sta dan ook achter het Coalition-of-the-Willing-akkoord. Hierin is afgesproken dat de raadsleden met elkaar stevig in debat kunnen gaan als het om de inhoud gaat, maar wel op een respectvolle manier. Negen partijen scharen zich erachter. Beter Alphen uiteraard niet. Verschuur refereert liever aan het Videla-regime, waarin politieke tegenstanders uit vliegtuigen werden gegooid. Bart van der Spek is redactiecoördinator