Renske Bennink en Rob de Boer: ‘Na 100 jaar is ons DNA nog steeds hetzelfde: kleinschalig, aandacht voor onze leerlingen en lekker veel doen.’
Renske Bennink en Rob de Boer: ‘Na 100 jaar is ons DNA nog steeds hetzelfde: kleinschalig, aandacht voor onze leerlingen en lekker veel doen.’ (Foto: Marieke Roggeveen)

Yuverta/Wellantcollege viert 100-jarig bestaan met reünie en feestweek

Nieuws

Alphen aan den Rijn – Yuverta (voorheen Wellantcollege) bestaat dit jaar 100 jaar. De school heeft zich ontwikkeld van onderwijs voor boerenzonen naar groen onderwijs voor iedereen. Om dit te vieren, houdt Yuverta in oktober een feestweek met meerdere activiteiten, waaronder een reünie voor (oud-) leerlingen en (oud-) medewerkers op zaterdag 15 oktober.

Marieke Roggeveen

Op 2 oktober 1922 begon de jubilerende school als een Christelijke Lagere Landbouwschool in het voormalige raadhuis van Oudshoorn (in de Hooftstraat) en kregen 24 boerenzonen de eerste lessen. “De leerlingen kwamen een paar dagen per week naar school”, vertelt oud-docent Rob de Boer. Hij werkte ruim 42 jaar als docent Nederlands en zorgcoördinator op het Wellantcollege en is sinds januari met pensioen. “Op de andere dagen moesten ze thuis werken. Naast het vak dierverzorging kregen ze ook handenarbeid gericht op de landbouw, zodat ze de geleerde vaardigheden meteen thuis op de boerderij in praktijk konden brengen. Zoals het maken van voerscheppen.”

In 1924 verhuisde de school naar een voormalige MULO school in de Raadhuisstraat en in 1954 naar een nieuwe school aan de Van Lennepstraat. Deze bleek echter al snel te klein, waardoor in andere gebouwen meerdere lokalen voor praktijkonderwijs moesten worden gehuurd. Na 25 jaar Van Lennepstraat werd in 1979 aan de Kalkovenweg een nieuw gebouw in gebruik genomen: een gebouw met voldoende lokalen voor alle klassen, zowel voor de theorie als de praktijk. “Een luxe!”, herinnert De Boer zich. “Er was ook een grote tuin met daarin een kas en een dierenverblijf. Daardoor was er opeens veel meer mogelijk was dan vroeger.”

Shetlandpony in de gang

Over een dierenverblijf gesproken… “Soms liep er een Shetlandpony in de gang”, herinnert De Boer zich. “Ook heeft een leerling voor zijn spreekbeurt wel eens een paard mee naar school genomen. Niet mee naar binnen, hoor. De klas ging naar buiten voor zijn spreekbeurt. Een andere leerling nam voor zijn spreekbeurt een eend mee. Daarna deed hij het raam open… en hup, daar vloog de eend weg die hij ’s morgens ter illustratie voor zijn spreekbeurt had gevangen. Tja, dat soort dingen vergeet je niet meer.”

Robotica

Tussen de verhuizingen door waren er ook naamsveranderingen: in 1991 veranderde de naam in Groen College, in 2001 in Wellantcollege en sinds januari 2021 gaat de school verder als Yuverta. Deze naam verwijst naar jij (you), jeugd (juve) en groen (vert). “Momenteel hebben we meer dan 500 leerlingen”, vertelt leerjaarbegeleider Renske Bennink. “Dat is een recordaantal! Hoewel onze naam in de loop van de eeuw meermalen is veranderd, is ons DNA nog steeds hetzelfde: kleinschalig, aandacht voor onze leerlingen en lekker veel doen. Dit is niet veranderd. Onze missie is: thuis in de toekomst. De tijd dat onze school alleen leerlingen klaarstoomt om later met dieren of op een boerderij te werken, ligt ver achter ons. Wij bieden zoveel meer, voor zowel jongens als meisjes. Zij gaan later in een winkel of in de horeca werken. Of ze vinden na een vervolgopleiding een baan in watermanagement, duurzaamheid of robotica, een tak van de wetenschap die zich bezighoudt met het ontwikkelen en bestuderen van robots. Of ze gaan een sportopleiding volgen… Het blijft onze missie om al onze leerlingen een vmbo-diploma te laten behalen, zodat ze daarna, in het mbo-onderwijs, alle kanten op kunnen voor een zelfstandig bestaan in onze samenleving!” 

Reünie

Vanwege het 100-jarig bestaan houdt Yuverta/Wellantcollege (Kalkovenweg 62, Alphen) van 14.00 tot 19.00 uur een reünie voor oud-leerlingen en oud-medewerkers. Aanmelden kan via de website: www.reuniewellantalphen.nl.