Vrijwilliger Marco met Luuk, Maud, Nika. Sophie en Anouk bij een van de hutten in het huttendorp.
Vrijwilliger Marco met Luuk, Maud, Nika. Sophie en Anouk bij een van de hutten in het huttendorp. (Foto: Robbert Roos)

Het sociale karakter is de kracht van de Jeugdvakantieweek

HAZERSWOUDE-DORP - Tijdens de laatste week van de vakantie is er elk jaar een speciale Jeugdvakantieweek voor kinderen tot en met 16 jaar. Een heerlijke week waarin de kinderen hutten kunnen bouwen en volop kunnen genieten van sport en leuke, creatieve activiteiten. Juist het sociale karakter is de kracht.  

Robbert Roos

Als kleine man kwam Marco Vleeschdraager al elk jaar naar de Jeugdvakantieweek om hutten te bouwen. "Je kunt wel stellen dat ik ermee ben opgegroeid." Inmiddels is Marco alweer vele jaren vrijwilliger tijdens de vakantieweek. En dat vrijwilligerswerk doet hij met veel plezier. "Tijdens de vakantieweek bezoeken rond de 500 kinderen onze activiteiten", vertelt hij enthousiast. Om er direct aan toe te voegen: "Ze komen gelukkig niet allemaal tegelijk hoor." De leeftijden lopen uiteen: van kleuters tot 16-jarigen. "Het is een heel diverse groep", vertelt Marco. "Waren er de laatste jaren vooral veel oudere kinderen, nu zien we juist een toeloop van jongere kinderen."

Toeloop van jongere kinderen

49ste editie

Dit keer is de vakantieweek alweer voor de 49ste keer. "De laatste twee jaar waren heel rare vakantieweken", geeft Marco eerlijk toe. "We zijn een jaar naar het zwembad geweest en vorig jaar werkten we met hekken om het terrein en toegangscontrole. Ik ben blij dat we dat nu weer allemaal achter ons kunnen laten en er weer een ouderwetse vakantieweek van kunnen maken."

Elk jaar ander thema

Elk jaar is er een ander thema. Deze editie is het thema 'gamen'. Dat vind je niet alleen terug in de activiteiten, maar ook op de zelfgebouwde hutten. Een hut heeft zelfs allemaal dobbelstenen op het dak geplaatst. De hutten zijn allemaal op maandag 15 augustus gebouwd nadat het hout op het terrein aan het Hobbemaplein is geplaatst en de beschikbare plekken zijn verdeeld. "Dat is zo'n dag waarop je meerdere generaties samen lekker bezig ziet. Ouders die hier zelf als kind hebben gespeeld, helpen nu hun eigen kinderen, of je ziet grootouders hun kleinkinderen assisteren." 

Gevarieerd programma

Ook dit jaar is er veel te doen. Behalve het huttenbouwen is er een speciale poppendokter, en spannende avondspellen. Ook is er een minisurvival en zetten de scouts van de Mr. Van Daalgroep uit Boskoop weer een uitdagend parcours neer. 

Je kunt altijd op elkaar rekenen

Verder kunnen de kinderen genieten van een speciale peuterdisco, een gezellige picknick en een heuse Idolsavond. Tijdens de vrijmarkt kan iedereen zijn spulletjes verkopen. "De polderbaggertocht wordt door de kinderen altijd gezien als een van de leukste onderdelen", legt Marco uit. "Net zolang struinen tot je helemaal onder de modder zit. Het is weer een doorslaand succes gebleken." Op donderdagavond mag iedereen die dat wil blijven slapen in zijn of haar hut. Die worden op vrijdagochtend afgebroken voor het allerlaatste feestje; het in de brand steken van het dorp op het terrein achter het zwembad.

Sociale karakter

De vakantieweek heeft een zeer sterk sociaal karakter. Dat zie je niet alleen terug in de vele vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken, maar ook de betrokkenheid van bedrijven en sponsoren. "Je merkt dat we het echt samen doen", legt Marco uit. "Je kunt altijd op elkaar rekenen. Heb je materialen nodig, dan is er altijd wel iemand die iets bij kan dragen, heb je een rolsteiger nodig dan is er altijd iemand die er wel even een te leen heeft. Zo maken we er met elkaar, generatie op generatie, elke keer weer een mooie week van."