Namens alle genodigden in de zaal overhandigde Mario Hegger een boek vol herinneringen.
Namens alle genodigden in de zaal overhandigde Mario Hegger een boek vol herinneringen. (Foto: Evert Ruis)

Watersport kan te zijner tijd aanmeren aan Burgemeester Don Bijlsteigers

Algemeen

PURMEREND - Spontaan ging iedereen staan, zong en neuriede spontaan het door Nathalie Jones, Cor Lagerweij en Maarten Peters vertolkte en door Stedelijk Orkest georkestreerde ‘You’ll meet again’ mee. Het was in de tot de nok toe volle grote zaal van theater de Purmaryn het treffende slot van 13 jaar burgemeesterschap van Don Bijl. 

Een afscheid dat niemand anders dan hijzelf van begin tot einde had geregisseerd. Dat betekende geen ellenlange lofuitingen en vooral geen overdreven gedoe. Wel met drie gesprekstafels waarin het ging over de inhoud van actuele thema’s als veiligheid en de gewijzigde grotere rol die Purmerend in de loop der jaren onder zijn burgemeesterschap in de regio is gaan spelen. 

De gesprekstafels werden bezet door drietallen. Eerst kwamen Friso de Zeeuw (onder andere voormalig gedeputeerde in Noord-Holland), Jan Hamming (burgemeester van Zaanstad) en Piet Hein Debets (voormalig voorzitter van bedrijvenvereniging VOWA) aan het woord. Vervolgens schoven Lieke Sievers (burgemeester Edam-Volendam), Bart van Slageren (plaatsvervangend politiechef Zaanstreek-Waterland) en Martine van Vliet (adviseur openbare orde en veiligheid) aan tafel. Tenslotte vertelden Henk Noordhuis (wijkmanager Beemster), Arjan Heiner (aankomend gemeentesecretaris en directeur openbaar domein) en Wouter Burger (directeur/bestuurder Clup Welzijn) hun ervaringen in de praktijk en de rol die Don Bijl hierin vertolkte.

Geen onnodige poespas. Precies zoals Bijl het wenste. Al heeft hij niet kunnen voorkomen dat zijn naam te zijner tijd prominent wordt geprojecteerd op de steigers voor de recreatieve vaart. Nadat loco-burgemeester Mario Hegger de scheidende burgervader namens alle aanwezigen in de zaal een boek vol herinneringen en anekdotes overhandigde, kon Hegger hem ook blij maken met de naam Burgemeester Don Bijlsteigers. Het was tevens een knipoog naar een van de grote hobby’s van Don Bijl.

Het zal niet alleen bij de benaming blijven. Tussendoor droeg de Purmerendse dichteres Thea de Hilster een gedicht voor. Dit krijgt een plekje naast de naam Burgemeester Don Bijlsteigers.

Een van de gesprekstafels werd gevormd door Friso de Zeeuw, Piet Hein Debets en Jan Hamming. Rechts Piet van Dijk die de gesprekken leidde.
Stedelijk Orkest, met onder andere Nathalie Jones, zorgde voor de muzikale omlijsting.
Thea de Hilster droeg een gedicht voor. Het krijgt een plekje nabij de Burgemeester Don Bijlsteigers.