Gaat u maar, het is goed zo

PURMEREND - Onlangs was de open dag in het hospice ‘In Vrijheid’ te Purmerend. Belangstellenden, en dan vooral potentiële vrijwilligers konden er een kijkje nemen in het hospice en van vrijwilligers horen wat zij zoal doen en wat het hen brengt. Het werd een succes, althans er kwamen zodanig vele mensen opdagen dat een aantal nieuwe vrijwilligers kon worden geworven. En dat is maar goed ook. Immers, het hospice kan louter bestaan bij de gratie van de vrijwilligers.

"Ik ben zo eenzaam, wilt u iets over uzelf vertellen?'

Het hospice in Purmerend ontvangt jaarlijks ongeveer 65 bewoners. Mensen die aan het einde van t leven zijn en nog maar korte tijd hebben te leven. Zij krijgen van de vrijwilligers veel aandacht, zorg en liefde. Het is van het grootste belang dat het aantal vrijwilligers ruim en stabiel blijft. Natuurlijk verloop draagt eraan bij dat nieuwe vrijwilligers altijd welkom zijn.

Het zijn van vrijwilliger kost je natuurlijk tijd. Maar het brengt je ook veel, heel veel. Dat is gewoonweg niet in geld uit te drukken. Wat het je zoal kan brengen blijkt uit de navolgende ervaring van een vrijwilliger.


Meneer die sinds kort in ons hospice verbleef was een man met een Indische achtergrond. Hij was sterk vermagerd en wij deden ons best hem zo goed mogelijk te verzorgen. Zelfs zijn lievelingsgerecht werd gekocht bij een toko. Je zag hem weer opknappen. Gaandeweg werd meneer moeilijker in de omgang. Zo wilde hij dat de hele dag de gordijnen dicht bleven en er niet werd gestofzuigd. Ook belde hij om de haverklap om hulp. Op de dag dat ik was ingeroosterd belde hij vrijwel ieder kwartier. “Ik lig niet lekker. Mijn pleister zit los.” Bij het derde belletje toog ik weer naar zijn kamer en vroeg hem wat er aan de hand was. ‘Ik ben zo eenzaam, wilt u mij wat over uzelf vertellen”, sprak hij. Ik schoof een stoel bij, ging zitten en vertelde over mijzelf. Ook meneer begon te vertellen. Na een poosje zei hij: “Gaat u maar, het is goed zo.”


Zomaar een ervaring uit het leven van een vrijwilliger in het hospice. Vrijwilliger worden, iets voor jou? Alle vrijwilligers worden goed voorbereid en opgeleid om hun werk in het hospice te kunnen doen. Als u interesse heeft in dit prachtige en dankbare werk of u wilt meer informatie, neem dan contact op met de coördinator van het hospice per mail aan coordinator@hospice-in-vrijheid.nl of bel naar het hospice 0299 778020.

Het hospice is gevestigd aan de Ds. M.L. Kingweg 2 in Purmerend.