De gezichten van de beroemde architecten prijken op de gevel van het Purmerends Museum.
De gezichten van de beroemde architecten prijken op de gevel van het Purmerends Museum. (Foto: aangeleverd)

Meer bekendheid voor cultureel erfgoed

PURMEREND - Het Gilde en Bibliotheek Waterland hebben het plan geopperd om voor wat betreft het cultureel erfgoed binnen de stad meer bekendheid te geven aan de beroemde en in Purmerend geboren architecten Stuyt, Oud en Stam. Het resultaat is een architectenwandeling op zaterdag 24 september, op 4 oktober gevolgd door een lezing in de bibliotheek aan de Waterlandlaan.

De drie architecten zijn van grote invloed geweest op het bouwen in Nederland. Jan Stuyt was verantwoordelijk voor het ontwerp in Purmerend van onder andere het Stadhuis (thans Purmerends Museum), het Liduinaziekenhuis en nog vier mooie stadsvilla´s. Buiten Purmerend voor meer dan 54 kerken waaronder de St. Agneskerk in Amsterdam, St. Jacobskerk in ´s Hertogenbosch en de Cenakelkerk in Groesbeek.

J.J.P. Oud, in de volksmond Ko Oud genoemd, vormde in de twintiger jaren samen met onder anderen Doesburg, Rietveld en Mondriaan de vormgevers van de moderne bouwkunst, wat uitmondde in de oprichting van 'De Stijl'. Hun werk kenmerkte zich door toepassing van strakke lijnen en het gebruik van primaire kleuren gecombineerd met zwart, wit en grijs.

Mart Stam was 20 jaar toen hij zijn geboortestad verliet! Was net als Oud gericht op het nieuwe bouwen, wat resulteerde in een belangrijk aandeel in de Van Nelle fabriek. In Duitsland gaf hij les aan het Bauhaus en verder is hij bekend geworden met zijn uitvinding van de buizenstoel. Kwam nog een keer terug in Purmerend voor het ontwerpen van de Dr. Maatsbank.

De ongeveer anderhalf uur durende wandeling gaat op zaterdag 24 september om 13.30 uur van start vanaf de VVV/Museumwinkel. De gidsen zijn Jack Otsen en Dick Blokker. Opgeven kan alleen bij de Bibliotheek via www.bibliotheekwaterland.nl Kosten €. 5.00 voor leden en €. 6.00 voor niet leden. Alle deelnemers ontvangen gratis een bundel met 3 boekjes (ter waarde van € 7,50) over de architecten. 


Op dinsdag 4 oktober van 19.30 tot 21.00 uur verzorgt Jack Otsen in de Bibliotheek Waterland aan de Waterlandlaan in Purmerend een lezing over de drie architecten. De kosten bedragen € 6,50 voor leden en € 7,50 voor niet-leden. Opgeven is alleen mogelijk de Bibliotheek via www.bibliotheekwaterland.nl Ook hier ontvangen alle bezoekers gratis een bundel met 3 boekjes over de architecten.