Scène uit Encore.
Scène uit Encore. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend draait in 't Stamhuis aan de Kerkstraat (tegenover theater de Purmaryn).

Vrijdag 23 en zaterdag 24 september Elvis – Baz Luhrmann, Australië / Verenigde Staten, 2022, 159’.

De camera zoomt in op het in paars satijn verpakte kruis van de jonge Elvis Presley. Zijn schokkende heupen maken een onverwachte sensatie los bij de vrouwen in het publiek. Als in trance veren ze op, sidderend en de ogen opengesperd. Alsof hun seksuele bevrijding exact dáár inzet: bij de eerste tonen van ‘Baby Let’s Play House’. 

Elvis als jochie in Mississippi, glurend door een spleet van een dranklokaal, waar blueszanger en gitarist Big Boy Crudup net een heerlijk vuige versie van zijn ‘That’s Alright Mama’ speelt. Elvis’ schatplichtigheid aan de zwarte muziek is nadrukkelijk door Elvis vervlochten. Behalve Crudup komen ook Sister Rosetta, B.B. King, Little Richard en Big Mama Thornton voorbij. Dat zij in het gesegregeerde Amerika niet dezelfde kansen kregen, onderstreept Luhrmann ook nog even bij monde van de Colonel, die het potentiële marketingsucces van Elvis direct inziet als hij de zanger op de radio hoort: ‘He’s white?!’

De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden € 6,00). Neem uw reserveringsbewijs mee, digitaal of op papier, de code die erop staat wordt gescand.

Dinsdagmiddag en -avond 27 september Encore – Cédric Klapisch, Frankrijk, 2022, 117’.

Élise schittert als solist bij het Parijse Operaballet, tot ze tijdens de opvoering van balletklassieker ‘La Bayadère’ haar voet ruïneert. Ze zal jarenlang moeten revalideren. “Dáárom wilde ik dat je rechten ging studeren. Als je je leven bouwt rondom een lichaam, heb je twee levens nodig.” Zelfs terwijl ze in de diepste put zit, moet Élise het niet van haar vader hebben.

Diepbedroefd besluit Élise haar eveneens ‘gevallen' balletvriendin te helpen met een cateringklus bij een artiestenverblijf in Bretagne. Terwijl Élise lusteloos daar mise-en-place afhandelt, dansen inspirerende leeftijdsgenoten uit een modern dansgezelschap voor haar ogen. Als ze op zeker moment mee mag repeteren, trekken langzaam maar zeker die zwarte gordijnen op.

De middagvoorstelling begint om 13.30 en de avondvoorstelling om 20.00 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden € 6,00). Neem uw reserveringsbewijs mee, digitaal of op papier, de code die erop staat wordt gescand.

Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films die er gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.

Afbeelding