Alfred van Wijk
Alfred van Wijk (Foto: Barbara van Wijk)

Alfred van Wijk

Ben je geboren en/of getogen in Oostzaan? 

Hier ben ik geboren en - met uitzondering van mijn studietijd in Doorn en Amsterdam - ook getogen.

Woon je in Oostzaan?

Minus mijn studietijd theologie aan de UvA (vijf jaar) woon ik hier al mijn hele leven. 

In welk beroep ben je, of was je, werkzaam?

Nu ben ik achtenzeventig. Werkzaam was ik als docent godsdienst, maatschappijleer en geschiedenis van de Westerse wijsbegeerte aan een middelbare school en arbeidsfilosofie aan een beroepsopleiding en later als predikant in Enkhuizen, Hoorn en Amsterdam. Tevens was ik toen docent en rector van het Doopsgezind Seminarium aan de VU. 

Wat doe je in je vrije tijd? 

Lezen (ook met twee leesclubs, één met klassieke literatuur en één voor politiek-kritische boeken over de binnen- en buitenlandse verhoudingen), art-house films kijken (ook met een filmclub), cursussen geven aan het Vrijzinnig Leerhuis Elspeet, commissiewerk bij de doopsgezinden en boeken schrijven. Mijn laatste twee boeken zijn nog in behandeling: 'Muze en Mennisten' over hoe dopers in de Nederlandstalige letterkunde voorkomen en 'Revoluties in de Nederlanden' over het verschil tussen de ideologische rechtvaardigingen van de mislukte doperse aanslag op Amsterdam (1535) en die van de geslaagde calvinistische Opstand, waarin Philips II in 1582 aan de kant werd gezet.

Waarom Oostzaan? Wat vind je prettig aan Oostzaan?

Ik ben hier geboren. Mijn woonplek aan het eind van De Heul in een woonark met vrij uitzicht over de weilanden is meer dan fantastisch. Bovendien hebben wij, dank zij mijn vrouw Vivien met zeer groene vingers, een schitterende ruime tuin eromheen. Lang leve de sloot waarin wij liggen. Varen voor de kleinkinderen… wie heeft dat zo dicht bij huis? Ook van de avonturenspeelplaats in Het Twiske konden zij geen genoeg krijgen. Toch is het ook dicht bij Amsterdam waar ik ‘werk’ in de UB op de Oude Turfmarkt. Het voelt als ik ‘s avonds thuiskom net alsof ik op een camping kom. 

En wat niet?

Dat hier geen echt linkse partij bestaat zoals de SP, die daadwerkelijk voor de mensen met een kleine portemonnee opkomt. Ik betreur het grote aantal stemmen dat hier op de PVV wordt uitgebracht, een partij die wel de zorgen van veel laag-betaalden benoemt, maar hen in werkelijkheid door zelf geen passende oplossingen te geven behoorlijk in de steek laat.

Ben je actief in de gemeenschap?

Niet meer. Ik was wel politiek actief in de jaren tachtig in de PvdA en de CPN als wethouder en gemeenteraadslid. Als wethouder mocht ik bijdragen aan het realiseren van het medisch centrum De Kolk mèt bibliotheek in het voormalig Ons Verpleeghuis en aan de eerst onmogelijke huizenbouw in de Waker-, Dromer- en Slaperstraat. Verder ben ik nog steeds tevreden over de verhuizing van Dirk van de Broek met parkeerplein en woningbouw daarboven. ‘Dirk' was eerst in loodsen tegenover het Weeshuis en de klanten zorgden daar voor een verkeersinfarct. Ook op het mogelijk maken van onze vrijdagmarkt, tegen de wil van de burgemeester en mijn mede-wethouder in, ben ik wel trots. Daarna ben ik nog voorzitter van de WOV geweest. 

Heb je iets zien veranderen? Was dat ten goede of ten kwade?

Ten kwade: de verrechtsing van onze inwoners en de service-achteruitgang van de bibliotheek. Ten goede: De KunstGreep en de winkels tegenover de Grote Kerk. 

Als ik het voor het zeggen had dan zou ik…

... minder krampachtig doen over de zelfstandigheid van Oostzaan. Een grotere groene, dorpse en zelfstandige buffergemeente met onder andere Landsmeer ten noorden van Amsterdam lijkt mij een prima tegenwicht tegenover het stedelijke Amsterdam.

Heb je weleens overwogen om te verhuizen?

Niet echt. 

Wat is belangrijk voor het gemeenschapsgevoel?

De 4-Mei-herdenking in de Grote Kerk en bij het monument. 

Welke impact zou een fusie van Oostzaan hebben?

Dat heb ik al gezegd. 

Opmerkingen?

Met frisse fysieke tegenzin ben ik ook nog lid van de oergezellige trimclub op zaterdagmorgen...


Barbara van Wijk