Peter achter het stuur
Peter achter het stuur (Foto: Aangeleverd)

'Vaarspel' voor Stichting Vaarwens

LANDSMEER - Uitvaartverzorging De Vries pakt de traditie op om zich op de jaarlijkse braderie, zaterdag 24 september in Landsmeer, in te zetten voor een goed doel dat het hart heeft geraakt. "Wij hebben dit jaar twee keer van dichtbij mogen meemaken wat Stichting Vaarwens voor terminaal zieke mensen kan betekenen. Het water en de frisse wind laten de zorgen voor even naar de achtergrond verdwijnen. Aan die zorgeloosheid willen wij dit jaar bijdragen", aldus Marco de Vries. 

Een van de twee vaarten die De Vries van dichtbij heeft mogen meemaken was de vaarwens van Peter van den Berg. Hij had zwakke longen, een onregelmatig hart en leefde met één been. Hij droeg de gebreken van zijn lichaam moedig, maar toen hij via de palliatieve zorg van Cordaan de mogelijkheid  kreeg om nog een keer te varen, greep hij die mogelijkheid enthousiast aan. Op de website van Stichting Vaarwens is te lezen dat deze vaart hem goed gedaan heeft: 'Op het stuivende water krijgt Peter weer wat kleur op zijn gezicht.'

Drie dagen voor zijn overlijden sprak Freek Plaatje van Uitvaartverzorging De Vries nog met Peter. Freek is een liefhebber van watersporten. "Peter sprak gepassioneerd over het varen en omdat ik goed begrijp hoe fijn dat kan zijn, hadden wij een klik en een leuk, energiek gesprek. Ik gun iedereen de zorgeloze vaart die Stichting Vaarwens Peter heeft gegeven.”

Marco hoopt dat de bezoekers van de braderie dit doel ook een warm hart toedragen. Bij de kraam van De Vries kunnen ze een ‘vaarspel’ spelen, waarvan de opbrengst naar Stichting Vaarwens gaat. Marco de Vries vult de opbrengst aan. Om de donateurs te bedanken, verloot hij ook een dinerbon van € 75,00.

Donaties zijn hard nodig om Stichting Vaarwens haar goede werk te kunnen laten doen. Ze is afhankelijk van financiële giften om het varen mogelijk te maken. De donaties komen voor bijna honderd procent ten goede aan de gratis vaardagen. Een vaardag kost gemiddeld € 500,00, enigszins afhankelijk van de duur van de vaart en de zorg die nodig is.  

Uitvaartverzorging De Vries is in de afgelopen vijfentwintig jaar uitgegroeid tot een bedrijf dat in de hele regio uitvaarten verzorgt. Het bedrijf is nog steeds gevestigd in Landsmeer en al een aantal jaren actief tijdens de braderie. "We verheugen ons weer op de gezelligheid, de gesprekjes met bekenden en onbekenden en natuurlijk de vertrouwde geur van de palingrokerij”, aldus Marco.

Afbeelding
Freek Platje
Marco de Vries