Dit kan iedereen vanaf volgende maand gebeuren.
Dit kan iedereen vanaf volgende maand gebeuren. (Foto: aangeleverd)

Proef preventief fouilleren op wapens

REGIO - Vanaf volgende maand gaat Amsterdam als proef controleren op wapens. In vijf gebieden in de stad kunnen voorbijgangers preventief worden gefouilleerd. 'We proberen de stad zo veiliger te maken, zodat de kinderen én volwassenen zich altijd veilig voelen om de deur uit te gaan', zo laat de gemeente in een persbericht weten.

De wapencontroles zijn gepland in vijf gebieden, waaronder Amsterdam-Noord: de zogeheten ‘veiligheidsrisicogebieden’. De proef loopt van oktober tot januari 2023. In elk gebied worden vijf controles gehouden. Onderzoekers lopen mee. 

De politie mag iedere willekeurige voorbijganger fouilleren en controleren op het mogelijk bezit van wapens, als dat noodzakelijk is. Gezinnen, kinderen onder twaalf jaar en mensen van vijfenzestig jaar en ouder worden niet gefouilleerd.

Deze proef volgt op de proef van september 2021. Belangrijke aanpassingen zijn:
Het gebruiken van technische hulpmiddelen, zoals detectiepoortjes en handscanners. Als de scanner niet afgaat, mag de voorbijganger doorlopen.

De wijkteams van politie en stadsdelen hebben meegedacht over de keuze van gebieden en tijden van de controles. Net als vorig jaar zijn de controles willekeurig, bijvoorbeeld bij elke vijfde voorbijganger. Soms gebruiken de agenten een selectiezuil om de willekeur te waarborgen.

Wapenbezit en -geweld zorgt voor onveiligheid in vaak al kwetsbare wijken en buurten. Gemeente, Openbaar Ministerie en politie (de Amsterdamse Driehoek) nemen al maatregelen hiertegen. Zoals detectiepoortjes op scholen, wapeninleveracties, de inzet van deskundigen, campagnes en opsporing en vervolging.


In 2023 beslist de Amsterdamse Driehoek of deze wapencontroles helpen om de problemen met wapenbezit te verminderen en of ze hiermee doorgaat.

Preventieve controles ook in Noord