SP-fractievoorzitter Iris van de Kolk: 'De gemeente te afwachtend is met mensen gebruik te laten maken financiële steun.'
SP-fractievoorzitter Iris van de Kolk: 'De gemeente te afwachtend is met mensen gebruik te laten maken financiële steun.' (Foto: Archief / SP Alphen aan den Rijn)

SP en FNV: 'Laat de medewerker van Rijnvicus niet in de kou staan'

ALPHEN - De SP dient tijdens de gemeenteraadsvergadering op donderdag 22 september een voorstel in om de medewerkers van Rijnvicus deze winter niet in de kou te laten staan. SP-fractievoorzitter Iris van de Kolk: "De FNV en SP zien dat steeds meer medewerkers van Rijnvicus in financiële nood verkeren, terwijl de gemeente wel volop gebruikt maakt van haar diensten." 

Van de Kolk vervolgt: "De gemeente moet dan ook het goede voorbeeld geven en het bestuur van Rijnvicus hierop aanspreken en de vergoeding en ook het loon verhogen."

Ondanks dat sociale werkplaatsen werken met een standaard CAO, waarbij je in principe niet mag afwijken van het afgesproken loon, heeft de werkgever altijd de mogelijkheid om extra te betalen. 

'Het is een kwestie van politieke wil'

Veel medewerkers van de beschutte werkplek zitten volgens de socialisten net boven het huidige minimumloon. De SP en FNV zijn van mening dat dit tegenwoordig volstrekt onvoldoende is voor een "toch al zeer kwetsbare groep, die geen kans heeft om echt carrière te maken, maar wel geconfronteerd wordt met de huidige economische situatie." Van de Kolk: "Wat daarbij nog een belangrijke factor is, is dat Rijnvicus door de gemeente betaald wordt. Dus de wethouder kan dit vrij makkelijk mogelijk maken. Het is een kwestie van politieke wil."

'Maar bij de politieke wil om door te pakken blijft het nog wel eens steken'

Regelen

Wat ook al direct kan worden geregeld volgens SP en FNV zijn extra middelen die het leven wat goedkoper maken. "Denk bijvoorbeeld aan de fietsvergoeding en gratis reizen binnen de gemeente. Voorbeelden genoeg van werkgevers die een gratis lease fiets verstrekken aan hun personeel. Maar ook genoeg voorbeelden van een gemeente die een NS-Business Card aan inwoners binnen de gemeentegrenzen biedt. Neem bijvoorbeeld gemeente Leiden, die dit volop heeft gedaan om het aantal auto’s in hun stad te verminderen. Maar ook valt er te denken aan gratis warme maaltijden, zodat de kosten voor boodschappen voor deze mensen dalen."

Afwachtend

Andere kansen zijn natuurlijk alle potjes en hulp die al bestaat, maar niet de mensen bereiken. De SP is van mening dat de gemeente te afwachtend is met mensen gebruik te laten maken financiële steun. Zorg daarom dat je op de werklocatie, waar de mensen vertrouwt zijn, persoonlijke begeleiding geeft bij het aanvragen van toeslagen en steunmaatregelen. Van de Kolk: "Als het aan de SP ligt hebben we aan kansen niet tekort. Maar bij de politieke wil om door te pakken blijft het nog wel eens steken. De gemeenteraad heeft donderdag 22 september de kans om het tegendeel te bewijzen."

Rijnvicus zorgt ervoor dat jongvolwassenen aan een baan kunnen komen.