Uitreiking Archeon Thea Beckmanprijs met winnaar Annet Huizing met haar boek 'Het Pungelhuis', samen met de Jonge Beckmanjury.
Uitreiking Archeon Thea Beckmanprijs met winnaar Annet Huizing met haar boek 'Het Pungelhuis', samen met de Jonge Beckmanjury. (Foto: Museumpark Archeon )

Annet Huizing slaat dubbelslag met Archeon Thea Beckmanprijs

ALPHEN AAN DEN RIJN -  Annet Huizing heeft met haar boek 'Het Pungelhuis' de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs gewonnen. De prijzen zijn zaterdag 17 september uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeondirecteur Jack Veldman.

Voor de toekenning van de Archeon Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. "De vijf genomineerde boeken bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep", vindt het Archeon.

'Een prijs van 1.500 euro'

Genomineerden

De genomineerden van 2022 waren Linda Dielemans met Het lied van de vreemdeling (Uitgeverij Leopold), Annet Huizing met Het Pungelhuis (Uitgeverij Lemniscaat), Martine Letterie met Waarom de maan verdwijnt (Uitgeverij Leopold), Christine Linneweever met Altijd vluchten (Uitgeverij Kluitman) en Jeska Verstegen met Ik zal je bewaren (Uitgeverij Querido). Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Deze zijn zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd. Er zijn ook lessuggesties bij de vijf boeken van de shortlist beschikbaar voor het onderwijs.

De jury van de Archeon Thea Beckmanprijs bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Rutger van Driel, Monique Veldman en Moniek Warmer. Zij kozen Annet Huizing als winnaar. Hiermee ontvangt zij de prijs van 1.500 euro. De juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben ook Annet Huizing met haar boek “Het Pungelhuis” bekroond tot winnaar. Deze kinderjury bestaat uit twaalf enthousiaste lezers, begeleid door door schrijfster Marte Jongbloed. Annet wint met de Jonge Beckman een prijs van 1.000 euro.

'Ole wist tot voor kort niet eens dat hij een opa had'

Over het winnende boek

Puber Ole keert met zijn vader terug naar het huis van zijn opa in de Brabantse bossen, vlakbij de grens met België. Maar Ole wist tot voor kort niet eens dat hij een opa had. Volgens Ole's vader omdat hij een vreselijke man was. Omdat ze het verwaarloosde huis niet verkocht krijgen, gaan Ole en zijn vader er maar wonen, terwijl zijn moeder 100 dagen naar Tibet op retraite is. Op zijn nieuwe school raakt Ole bevriend met de Poolse Anastazja en samen gaan ze op onderzoek uit. Zo ontdekt Ole waarom zijn vader niets meer met zijn eigen vader, Ole's opa, te maken wilde hebben. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw woedde er een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen (douanebeambten). Het Brabantse huis, het Pungelhuis, en zijn opa blijken daarin een cruciale en heftige rol gespeeld te hebben.

Bekijk het volledige juryrapport op www.archeon.nl/nl/archeon-thea-beckmanprijs.html.



Alle genomineerden voor de prijzen.