Melanie Huisman (31) houdt op 1 oktober de Indian Summer Market op De Werf in Alphen en opent dan meteen haar winkel Faith Lifeline.
Melanie Huisman (31) houdt op 1 oktober de Indian Summer Market op De Werf in Alphen en opent dan meteen haar winkel Faith Lifeline. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik mag vertrouwen en weten dat ik geankerd ben'

ALPHEN/TER AAR – Toen ze het gevoel had stuurloos te zijn, vond ze steun en kracht in het geloof. Voor Melanie Huisman (31) was het alsof ze een anker had gevonden, waardoor ze eindelijk houvast had gekregen. Het anker werd daarna symbool van haar bedrijf Faith Lifeline. Samen met een vriendin is ze initiatiefnemer van de Indian Summer Market, op 1 oktober op De Werf in Alphen. Dan opent ze meteen haar nieuwe winkel annex studio. Een nieuw begin, waar ze veel zin in heeft.

Morvenna Goudkade

Melanie is zo druk met de markt dat ze bijna haar winkel vergeet: “Ik wil heel graag een feestelijke opening; ik vind dat je mooie momenten moet vieren in het leven. Maar dat moet ik nog wel regelen.”

'Je hoeft niet christelijk te zijn om mijn spullen mooi te vinden'

De Indian Summer Market, die ze op touw zet samen met vriendin Mariska van der Haven, ook gevestigd op De Werf, wordt superleuk, zegt de geboren Alphense. “Op De Werf aan de Rijnhaven zitten al heel veel creatieve ondernemers, maar voor de markt komen er nog veel meer. We hebben mode, wonen, interieur, design, aangevuld met eten en drinken, steeds persoonlijk en creatief. De Werf staat namelijk symbool voor makers. Het is een creatieve broedplaats.” Dat ze Faith Lifeline opent, vindt ze heel bijzonder. “Ik heb mijn bedrijf begin 2019 opgericht. Ik heb al wel een webshop, maar straks dus ook een echte winkel en studio.” Faith Lifeline komt voor uit haar christelijke levensovertuiging en biedt tassen, kleding, cadeaus, decoratie en interieurspullen, ontworpen door Melanie en voorzien van teksten en afbeeldingen die haar inspireren. Hoewel als kind heel creatief – “Volgens mijn ouders nam ik overal kleurpotloodjes mee en was ik altijd verhaaltjes aan het verzinnen" – wist ze na de middelbare school niet goed wat ze wilde. “Ik deed een opleiding communicatie en marketing, maar dat was het niet. Later ben ik alsnog communicatie gaan studeren, in deeltijd naast mijn werk.”

Rampjaar

In 2017 heeft ze een soort rampjaar, alles gaat mis, alles valt uit. Haar werk, haar relatie, haar geloof. “Ik was stuurloos, zo voelde het. En toen in die crisis, toen ik het niet meer wist, toen heb ik een anker gevonden. In God. Ik heb het geloof in de opvoeding meegekregen, maar de invulling ervan heb ik toen pas echt ervaren. Sindsdien weet ik dat ik nooit helemaal zoek raak, los sla. Ik mag weten dat ik geankerd ben. Ik mag vertrouwen hebben in de dag van morgen, weten dat er meer is dan alleen vandaag.”

Ze heeft in die periode sterke beelden van een anker en wil daar iets mee doen. Het ontwerp dat ze dan maakt, wordt later het beeldmerk van Faith Lifeline. “Dat anker is mijn reddingsboei, mijn hoop en vertrouwen. In het Engels betekent ‘faith’ zowel ‘hoop’ als ‘geloof’, dat vind ik mooi.” 

We zijn allemaal op zoek naar iets, zegt Melanie. "De een noemt het universum, de ander Boeddha of Allah. Voor mij is het God.” Haar bedrijf begon heel geleidelijk. "Het was niet zo dat ik dacht: ‘Ik begin een christelijke webshop. Nice verdienmodel'. Nee, ik zette mijn anker op een tas. Mensen vonden het leuk en wilden ook zo'n tas. Daarna maakte ik T-shirts, babyspullen, etuis, kaarten, notitieboekjes, noem maar op, allemaal met het anker. En met andere bedrukkingen: ‘Walk by faith' of ‘Gift from above'. Je hoeft niet christelijk te zijn om mijn spullen te gebruiken. Mensen vinden het ook gewoon mooie teksten, inspirerend.” Haar persoonlijke crisis in 2017 is eigenlijk heel goed geweest, zegt ze. "Ik heb mijn anker gevonden, mijn doel in het leven gevonden. En met de liefde is het ook weer goed gekomen. Ik woon inmiddels samen met mijn vriend in Ter Aar.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken deel 402.