De eerste beginselen van de rugbysport
De eerste beginselen van de rugbysport (Foto: Archieffoto Rugbyclub Amsterdam)

RugbyClub Amsterdam wil eigen onderkomen op terrein Het Groene Veld

TUINDORP OOSTZAAN – Met een familietraining is voor RugbyClub Amsterdam een nieuw seizoen begonnen. Maar het bestuur, onder voorzitterschap van Jan Schalkx, kijkt alweer verder. De club mag tijdelijk gebruik maken van een veld en de faciliteiten van De Meteoor, maar is meer gediend met een eigen locatie. Een optie is om zich te vestigen op Het Groene Veld aan de G.J. Scheurleerweg, nabij de A10, het terrein van de voormalige Rioolwaterzuivering. Het terrein is in ontwikkeling en moet dan ook plek bieden aan rugby voor kansarme jongeren en werkloze volwassenen. Daarmee wordt het sociale karakter van de rugbysport dik onderstreept. 

Door Marcel van Stigt 

RugbyClub Amsterdam heeft zich vorig jaar op het complex van De Meteoor gevestigd met de intentie om een gestage groei in te zetten. Ondanks de coronapandemie, die elke vorm van activiteit onmogelijk maakte, is dat prima gelukt. De club telt nu honderdvijfentwintig leden, veelal kinderen, die deze sport helemaal hebben ontdekt. Een sociale sport, waarin het draait om respect, discipline en kameraadschap, de kernwaarden van de Nederlandse Rugbybond. 

Het mag er in het veld af en toe hard aan toegaan, maar tot vervelende situaties en escalaties leidt dit nooit. Niet binnen de lijnen en ook niet daarbuiten. Beslissingen van de scheidsrechter worden immer geaccepteerd. Natrappen, tackles op ooghoogte en schwalbes kennen ze daar niet, oerwoudgeluiden, bierdouches en smijten met vuurwerk vanuit het publiek evenmin. “Rugby is een hooligansport played by gentleman", aldus voorzitter Jan Schalkx. “Zo is de traditie. Iedereen is bovendien welkom. Dik, dun, klein, lang – voor iedereen is binnen het team een rol weggelegd. Het is een leuke sport voor kinderen, maar ook de ouders beleven er plezier aan. Het gaat om de fun. En onze nieuwe trainer, de Fransman Thibault Terrier, benadrukt dat ook.” 

De basis is gelegd, maar er valt voor het bestuur van RugbyClub Amsterdam nog wel wat te wensen. De club wil doorgroeien, en heeft daarvoor zeker de potentie, maar op de huidige locatie is dat niet mogelijk. Natuurlijk, de club is blij dat het tijdelijk toegang heeft tot de faciliteiten van De Meteoor, maar ideaal is het niet. “We maken nu bijvoorbeeld ook gebruik van de kantine van De Meteoor, maar willen een eigen onderkomen met onze eigen tradities. Onze eigen dingen ophangen. Bij rugby is de beleving bovendien anders dan bij voetbal. Er wordt veel gezongen, tegenstanders worden op een leuke manier op de hak genomen, maar ook willen we ouders meer bij onze vereniging betrekken en kinderopvang bieden.” 

Het bestuur heeft zijn zinnen gezet op Het Groene Veld. Het Groene Veld is een nieuwe sociale en culturele zone in Amsterdam en is gelegen op het terrein van de voormalige Rioolwaterzuivering in Amsterdam-Noord, nabij De A10. Vereniging de Verademing gaat hier de komende jaren in samenwerking met de buurt ruimte maken voor kleinschalige functies op het gebied van natuur, recreatie, sport, kunst en cultuur.  

Jan Schalkx: “Het zou voor ons een mooie plek zijn. Goed bereikbaar en net buiten de ring. De gemeente is er nu mee bezig; er moet eerst een principenota worden geschreven. Het ideale plaatje voor ons is dat we daar gaan zitten met een eigen locatie, een speelveld, een trainingsveld en een eigen kantine. Er moet dan ook plek zijn voor de stichtingen Turn-Over en De Harde Harde Leerschool. De ene stichting is opgezet om vastgelopen jongeren structuur te bieden, de andere om iets te betekenen voor werkloze (jong-)volwassenen. In beide projecten wordt rugby ingezet. Ook willen we aansluiting zoeken met Sport BSO Amsterdam, buitenschoolse opvang waar spelenderwijs sport en beweging worden ingezet. Het past allemaal bij onze club. We willen er immers zijn voor alle lagen van de bevolking. Maar eerst verhuizen. Het moet gebeuren, de potentie is aanwezig. Er wordt nu aan gewerkt. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente ons hier nog acht jaar laat zitten.” 

Schooltraining

Op woensdag 21 en 28 september verzorgt RugbyClub Amsterdam, SportStimulering en het stadsdeel kennismakingstrainingen voor scholen in Amsterdam-Noord. Vanaf 14.45 worden de deelnemers verwacht op het sportpark aan het Perenpad, om tot 16.00 uur te proeven wat rugby inhoudt. Dit leidt tot een scholentoernooi voor leerlingen uit groep 7 en 8. 


 

Voorzitter Jan Schalkx: "We willen een eigen onderkomen met onze eigen tradities."