eze maand bloembollen planten.
eze maand bloembollen planten. (Foto: aangeleverd)

Verstandig tuinieren in de herfst

REGIO -  Als je in het voorjaar een overdadig bloeiende tuin wilt hebben moet je echt deze maand bloembollen planten. Denk nu niet dat je dan alles er in het voorjaar weer uit moet spitten, want er is een rijk arsenaal aan botanische tulpen en narcissen te verkrijgen die je jaarrond in de grond kunt laten staan. Op die wijze heb je al vanaf februari bloemen in de tuin, dat maakt de winter een stuk gemakkelijker door te komen.

Plant nu de bloembollen

Als je niet-winterharde bollen geplant heeft zoals knolbegonia,s of gladiolen moeten deze er nu wel uitgehaald worden. Bewaar ze s'winters bij een temperatuur van ongeveer 5 tot 10 graden, en controleer ze regelmatig op schimmels.

Gewoon doormaaien

Het gras blijft doorgroeien tot ongeveer 4 graden boven nul. Gewoon doormaaien dus. Wel kun je de maaimachine iets hoger zetten, zodat het gras iets sterker is als er nachtvorsten komen. Echt vorstgevoelige kuipplanten, zoals Anisodontea, Sparmannia en Brugmansia moeten voor de nachtvorsten naar binnen. De goten raken vol met gevallen blad. Maak ze schoon en knip ook de klimmers af die onder de dakpannen groeien. Het is nog geen snoeitijd, maar overhangende takken die de doorgang belemmeren kun je zonder bezwaar afknippen.

Kleigrond in oktober spitten

Tweejarigen mogen niet te lang onder een verstikkend bladerdek zitten. Onder bomen en heesters kun  je een laag compost aanbrengen. Zo'n afdeklaag komt bodemleven en planten ten goede. Je kunt allerlei verwilderings-bollen tussen de vaste planten in de border zetten. De meeste soorten kun je ook onder bomen, heesters en in laat gemaaide grasvelden poten. Heb je een tuin met zware kleigrond, dan kun je die in oktober spitten. Steek de kluiten niet stuk; laat het verkruimelen over aan de elementen. Je kunt nu nog rozen planten. Maak grote plantgaten, spreid de wortels mooi uit en breng na het planten zo mogelijk ruige stalmest tussen de planten aan.

Bron: tuinmetamorfose.nl