Jaap Boer en echtgenote bij hun Opel Kaptain uit 1954.
Jaap Boer en echtgenote bij hun Opel Kaptain uit 1954. (Foto: Rob Langerak)

Oldtimerdag in Alphen weer ‘ouderwetsch’ gezellig dankzij vrijwilligers

Cultuur

ALPHEN - Na twee besloten en afgeslankte edities was het zaterdag 17 september weer ouderwets druk bij de jubilerende Alphense Oldtimerdag. De duizenden bezoekers aan de 40ste editie moesten er wel wat verder voor lopen, want door de werkzaamheden aan de Julianabrug stonden de oude auto’s ditmaal niet tot in het centrum opgesteld. Toeschouwers konden nu terecht van het noordelijke deel van de Hooftstraat tot aan de Oudshoornse kerk.

Rob Langerak

Voordat de 200 deelnemers hun auto daar aan de kant van de weg of in de berm parkeren, maakt een groot deel eerst een rondrit door de omgeving. Het Concours d’Elegance vertrekt rond 09.00 uur voor een rondrit door de omgeving. Onderweg vallen er nog wat fikse regenbuien, maar als de voertuigen tegen het middaguur worden opgesteld, blijft het vrijwel de hele middag droog. De eigenaren zijn dus niet voor niets aan het poetsen geweest, want nu staan de meeste auto’s te blinken in de zon. Dat gaat niet helemaal op voor Koudekerkers Jaap Boer en zijn echtgenote die met hun Opel Kaptain uit 1954 in de Hooftstraat staan. “Ik had mijn auto net zo goed niet kunnen wassen. Hoewel het voor mij, gezien de afstand, bijna een thuiswedstrijd is, zat het onderweg toch een beetje tegen”, zegt Jaap. “Wij vertrokken met regen en toen waren ze bij de Gnephoek net mais aan het uitrijden.”

Even verderop staat een Ford A Tudor Sedan uit 1929 van Alphenaar Matthijs de Rijk er wel prachtig glanzend bij. “De mooiste oldtimers staan inderdaad in de Hooftstraat” zegt de jonge bezoeker Noah Brongers. Hij vindt de grijze Porsche 911 met de merknaam in gouden letters de mooiste die hij is tegengekomen en op de foto heeft gezet. “Ik heb de afgelopen jaren ook bij de Zegerplas rondgekeken, maar toen had ik deze camera nog niet. Alleen al daarom vind ik deze editie zeker geslaagd.”

‘Wij hebben de Oldtimerdag dit jaar in een ander jasje gestoken’

Positief

Voorzitter Marcel Benschop van de Stichting Oldtimerdag is blij met alle positieve geluiden en ook dat het ondanks de voorspelde regenbuien droog en zonnig blijft. “Wij hebben de Oldtimerdag dit jaar in een ander jasje gestoken. In de Hooftstraat blijven de auto’s tot 17.00 uur staan en op de Oudshoornseweg tot 20.00 uur. Daar is tegenover café De Heul ook een podium met muziek en staan er enkele foodtrucks. In het hele gebied zijn er bovendien voldoende toiletten geplaatst. Zo proberen wij er elke keer weer iets gezelligs en moois van te maken.” Hij wijst erop dat ook in het centrum een kleiner podium staat en dat er een sambaband rondloopt. “Ook voor de deelnemers houden we het aantrekkelijk. Dankzij sponsoren krijgen zij allemaal een lunchpakket en met 75 vrijwilligers lukt het ook om alles in goede banen te leiden. Daar zijn we heel dankbaar voor. Vol goede moed beginnen we volgende week alweer aan de voorbereidingen voor volgend jaar.”

Beleven

Ook dit jaar is er voldoende te zien en te beleven. Voor kinderen is er een speelveldje waar de Stichting Vakantiespel allerlei activiteiten begeleidt en behalve oude auto’s staan er ook bromfietsen, stoommachines, oude wasmachines en centrifuges en zelfs vliegtuigmotoren. De veteranen van De Oude Stomp staan er met legervoertuigen en ook een oude brandweerwagen is te bezichtigen. Dré de Rooij staat bij een gele Citroën HY uit 1959 en vertelt dat hij die bus in Frankrijk, waar hij woont, op de kop heeft getikt. 

Onderdelen

“Daar zijn nog voldoende onderdelen te vinden, alleen met de banden is at wat lastiger, want die hebben een afwijkend formaat. Ik heb er niet veel aan gedaan. Ja, wel de remblokken vervangen en omgebouwd van 6 naar 12 volt.”