Je leert meer over de AED in Swaenswijk.
Je leert meer over de AED in Swaenswijk. (Archieffoto RM))

Meer weten over AED in Swaenswijk

ALPHEN - Siep van Staveren verzorgt dinsdag 27 september in Wijkcentrum Swaenswijk een informatiebijeenkomst over AED. Zijn grote ervaring als brandweerman maakt hem volgens het wijkcentrum een echte specialist voor hulpverlening. Kwaliteit en zorg op maat is zijn belangrijkste insteek.

Wanneer moet ik een beroep doen op 112 en wanneer niet? "Zuurstof en leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder zuurstof kan een mens niet leven en dat is dan ook de kern van reanimeren", zo stelt het wijkcentrum.

"Als iemand een hartstilstand of circulatiestilstand heeft gehad, is er dus maar 1 ding belangrijk: er moet weer zuurstofrijk bloed door de aders gaan stromen."

Handelen

"Je moet dus snel handelen, want zonder zuurstof zal er binnen 4 tot 6 minuten schade aan de hersenen en andere organen ontstaan. 

Duurt het langer, dan sterft het slachtoffer. Reanimeren is dus een onderwerp van actie, maar ook van serieuze hulpverlening."

Tijdens de informatiebijeenkomst neemt Van Staveren je mee hoe je moet handelen bij een reanimatie.


"Ook geven wij je de gelegenheid zelf te reanimeren en te werken met een AED. Entree is vrij en iedere bezoeker krijgt gratis koffie/thee."