De Regenbooggemeente en wijkgemeente Osdorp-Sloten organiseren 28 oktober een talkshow over de Lutkemeerpolder en het groene karakter van stadsdeel Nieuw-West.
De Regenbooggemeente en wijkgemeente Osdorp-Sloten organiseren 28 oktober een talkshow over de Lutkemeerpolder en het groene karakter van stadsdeel Nieuw-West. (Foto: aangeleverd)

Talkshow Nieuw West Draait Door: Voedselpark versus blokkendoos

Algemeen

NIEUW-WEST - De Regenbooggemeente en wijkgemeente Osdorp-Sloten organiseren 28 oktober een talkshow over de Lutkemeerpolder en het groene karakter van stadsdeel Nieuw-West. Van oorsprong is Nieuw-West een stadsdeel met behoorlijk wat groen. Maar op veel plekken staat dat groen onder druk. Een groot strijdtoneel ligt aan de rand van de stad: bij biologische zorgboerderij De Boterbloem.

Net voorbij Osdorp en de Aker, in de Lutkemeerpolder, ligt een uitdijend bedrijventerrein. Aan de rand daarvan ligt een pittoreske biologische zorgboerderij: De Boterbloem. Op de plek van De Boterbloem staat echter een groot distributiecentrum gepland. Delen van het gebied worden momenteel bouwrijp gemaakt, terwijl andere stukken vruchtbare grond al enkele jaren braak liggen. Al geruime tijd strijden boeren en activisten voor het behoud van deze groene oase aan de rand van de stad.

De strijd om De Boterbloem en de Lutkemeerpolder wordt door boeren en activisten gezien als een strijd tussen voedselpark en blokkendoos. De gemeente Amsterdam neemt daarbij een dubbele positie in: aan de ene kant is er sprake van groene ambities en beleid, aan de andere kant heeft de grond van De Boterbloem al jaren geleden een andere bestemming gekregen. Ook op andere plekken in en om de stad speelt de strijd tussen groen en grijs zich af. Zo wordt de stad steeds meer verdicht met nieuwe woningbouw. Aan de ene kant is er een groot gebrek aan woonruimte; aan de andere kant is meer groen beter voor iedereen.

Mens en natuur

In de talkshow in De Ark komt Iris Poels aan het woord, die het woord voert namens burgerinitiatief Voedselpark Amsterdam. Ook wordt de strijd om De Boterbloem in breder perspectief gezet: hoe bouwen we aan een stad met plek voor iedereen, waar ook nog ruimte is voor landbouw en natuur? Is het mogelijk om op een andere manier in ons voedsel te voorzien, zonder grote vrachtwagens, distributiecentra en supermarkten? Wat kunnen wij zelf betekenen in deze overgang? 

Dit wordt onder anderen gevraagd aan Maaike Belder, initiatiefnemer van de Stadskas Tuin van Toorop, een plek van ontmoeting en ‘vergroening’ midden in de stad. Het debat, dat zowel ter plaatse als via livestream kan worden bijgewoond, vindt plaats in De Ark in Slotervaart. De talkshow wordt geleid door ds. Nellie van Voornveld, buurtdominee in de Regenbooggemeente.

Praktische informatie

De talkshow vindt plaats op vrijdagavond 28 oktober, van 19:30 tot 21:00 in De Ark, Van Ollefenplein 9 in Amsterdam. Het is mogelijk om de talkshow live bij te wonen. Ook is het mogelijk om de talkshow te volgen via het livestreamkanaal van de Regenbooggemeente: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1995-Regenbooggemeente-in-De-Ark. Na afloop is er een borrel.

Meer informatie is verkrijgbaar via ds. Nellie van Voornveld (buurtdominee@regenbooggemeente.nl, 06-30684426).