Het RKC heeft 13 oktober het rapport Leven met de Voedselbank gepubliceerd.
Het RKC heeft 13 oktober het rapport Leven met de Voedselbank gepubliceerd. (Foto: Pexels)

Leven met de Voedselbank: ervaringen van inwoners

Algemeen

HAARLEMMERMEER - In Haarlemmermeer wonen steeds meer mensen die langdurig afhankelijk zijn van de voedselbank. Op verzoek van de participatieraad heeft de rekenkamercommissie (hierna: RKC) een onderzoek gedaan. De RKC wilde antwoord krijgen op de vraag hoe deze inwoners een beter perspectief kunnen krijgen. 

In dit onderzoek zijn langdurige bezoekers van de voedselbank zelf aan het woord gelaten. Hun ervaringen, gevoelens en behoeften staan centraal. Het onderzoek resulteerde in het rapport Leven met de Voedselbank, dat de RKC op 13 oktober heeft gepubliceerd. 

Belangrijke bevindingen

De situatie van langdurige bezoekers van de voedselbank is vaak schrijnend, hardnekkig en onoverzichtelijk. Schulden spelen vaak een grote rol in hun leven. Regelmatig hebben mensen te maken gehad met heftige en ontregelende levensgebeurtenissen. Veel langdurige bezoekers van de voedselbank hebben gezondheidsproblemen, vaak een combinatie van fysieke en psychische klachten. Zij kunnen zelf weinig doen om hun situatie te verbeteren en ervaren daardoor veel stress. Hierdoor zijn ze minder goed in staat om goede keuzes te maken en hun persoonlijke situatie te verbeteren. Ze ervaren een hoge drempel om hulp en ondersteuning te vragen. En als zij ondersteuning kregen, waren zij daar niet altijd tevreden over. 

Mogelijke rol van de gemeente 

Het onderzoek is geen evaluatie van het gemeentelijke beleid, maar laat wel zien waar (extra) ondersteuning nodig is. De RKC geeft de gemeenteraad daarom enkele aanbevelingen mee. Deze aanbevelingen zijn mede gebaseerd op een rondetafelgesprek met de maatschappelijke (vrijwilligers)organisaties. Zo wil de RKC bereiken dat de aanbevelingen zo goed mogelijk aansluiten bij de praktijk. 

Aanbevelingen voor gemeentebestuur

De RKC doet een aantal suggesties waar inwoners in langdurige armoede direct profijt van kunnen hebben. Bijvoorbeeld door hen actief op te zoeken en samen een plan te maken die op hun situatie is afgestemd. En door voorzieningen die de inkomenspositie versterken beter bekend, toegankelijk en vindbaar te maken. Ook adviseert de RKC het college om ,voor de ondersteuning van inwoners in langdurige armoede, het aanbod aan professionele en vrijwilligersorganisaties in Haarlemmermeer vol te benutten. De maatschappelijke organisaties, die een beter perspectief voor deze inwoners als zeer urgent ervaren, vragen het college het voortouw te nemen in het versterken van de samenwerking.