Theatermaker Minou Bosua tijdens de (toch ook) vrolijke voorstelling over een moeilijk onderwerp.
Theatermaker Minou Bosua tijdens de (toch ook) vrolijke voorstelling over een moeilijk onderwerp. (Foto: Brandeisfotografie)

‘We zijn steeds meer zelf verantwoordelijk voor een goede oude dag’

Algemeen

NIEUW-WEST - Nederland vergrijst. Meer mensen krijgen in de toekomst te maken met dementie. Zelf of doordat een naaste het treft. Steeds meer zoeken (ervarings)deskundigen elkaar op. Stadsdeel Nieuw-West heeft afgelopen jaren al heel wat stappen gezet richting samenwerking en kennisuitwisseling. Vele betrokkenen kwamen vorige maand tijdens Wereld Alzheimer Dag bijeen in Ru Paré om na een triggerende theatervoorstelling met elkaar in gesprek te gaan. Om zo elkaar weer en nog beter te vinden en te weten waar ieders kracht ligt in een toekomst die niet zeker is.

Door: Shirley Brandeis

Over dementie in stadsdeel Nieuw-West

“Herkenbaar dit!” - “Ik heb gelachen en gehuild.” - “Poeh, wat schuurt dit en wat is dit mooi.” Het zijn enkele reacties vanuit het publiek op de voorstelling van theatermaker Minou Bosua. Het is Wereld Alzheimer Dag en de grote zaal van Ru Paré zit vol. Het onderwerp dementie leeft. Een op de vijf mensen krijgt ermee te maken. Zelf of bij een naaste. En wat dan? Bosua heeft het ervaren. Stond haar moeder tot ver voorbij haar tachtigste levensjaar nog fit van geest en lijf naast haar op het toneel, in korte tijd ging dat niet meer. Dementie was de diagnose. En wat doe je dan? Bosua stelt zichzelf en het publiek hardop de lastige vragen over zorg en wonen, over liegen om bestwil en alles wat er komt kijken bij een naaste die achteruitgaat. 

Uitdaging 

Het gesprek dat tijdens de voorstelling al ontstaat, gaat na afloop verder. Per tafel wordt gesproken over de dagelijkse praktijk, op het werk en soms ook privé. Duidelijk is dat het onderwerp velen treft, want menig aanwezige professional heeft een familielid met dementie. En zo niet, dan is door de enorme vergrijzing komende jaren de kans groot dat ze er nog mee te maken zullen krijgen. Hoe willen en moeten we daarmee omgaan? Daarover gaat elk gesprek deze middag. Van alles wordt geopperd. Zorg voor laagdrempelige locaties voor mensen met dementie, maak de buurt dementievriendelijk, zorg dat dementie vroeg wordt gesignaleerd. 

Maar ook besproken wordt de moeilijke vraag: wat heb je geregeld als het jezelf overkomt? En vooral ook: denk aan de mantelzorger. “Er worden lieve activiteiten georganiseerd voor mantelzorgers, maar veel mensen kunnen niet komen, omdat ze de zorg niet kunnen uitbesteden.” Bevestigd wordt dat we voor een uitdaging staan, dat het onderwerp vaak nog taboe is, dat verschillende culturen verschillend omgaan met mensen met dementie en dat men vooral wil weten waar aan te kunnen kloppen met een (hulp)vraag. 

Twee minuten 

Tijdens de middag wordt duidelijk dat er al veel is voor mensen met dementie en hun omgeving. Zo ook voor de hier eerder genoemde mantelzorger die de zorg even uit handen moet of wil geven. In pitches van twee minuten stellen mensen zichzelf en hun organisatie voor aan de zaal, waarbij de aansluitende borrel een nadere kennismaking mogelijk maakt. Van Stichting Mantelzorg & Dementie, NOOM (Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten) en ESAN (Energieke Senioren Amsterdam Nieuw-West) tot aan Amsta, GGD, SAAAM, Eigenwijks en de gemeente delen betrokkenen wat zij doen op het gebied van dementie en voor bewoners die hiermee te maken hebben. 

Bij Sciandri hebben medewerkers bij ouderensport een signalerende functie, vertelt een medewerker van Sciandri. Markant opent 1 december van dit jaar het Logeerhuis voor mensen met dementie, om zo de mantelzorger tijdelijk te ontlasten, vertelt een medewerker van Markant. En van de GGD vertelt iemand over de georganiseerde gesprekken met en tussen ouderen over het thema ouder worden. Hoe je daarop voor te bereiden en wat te doen als dementie in het spel is. “Nodig, want met het nieuwe zorgakkoord is men steeds meer zelf verantwoordelijk voor een goede oude dag.”

In stadsdeel Nieuw-West staat het onderwerp hoog op de agenda, waarbij extra oog en zorg is voor ouderen met een migratie-achtergrond. Wie informatie wil, kan terecht bij het Buurtteam in eigen wijk. Benieuwd naar de voorstelling van Minou Bosua? Zij staat op zondag 23 oktober in de Meervaart met het theaterstuk Pow Wow, over hoe om te gaan met de zorg voor ouderen. Een feest van herkenning en ongemak, belooft het te worden. Kaarten (met Stadspas met groene stip laaggeprijsd) zijn verkrijgbaar via www.meervaart.nl