Artist impression van het wooncomplex van Eureka!
Artist impression van het wooncomplex van Eureka! (Foto: Bron: www.eurekaamsterdam.nl)

Een nieuwe woonvorm in de Kolenkitbuurt

Algemeen

WEST - Ze namen het heft in eigen hand in een dichtgeslibde woningmarkt. Na jaren van plannen maken, contacten leggen, naar locaties meedingen en vooral doorgaan is het nu zover: een eigen plek om de woonidealen te verwezenlijken. Han de Jong en Bernice Siewe, twee toekomstige bewoners, vertellen over de totstandkoming van de multigenerationele groep Eureka! (ja, met hoofdletter) en hoe het gebouw in de Kolenkitbuurt eruit gaat zien.

Door: Shirley Brandeis

De plek is er, de eerste steen zal nog even duren. Maar dat de locatie bekend is, geeft Han de Jong wat rust. Betrokken vanaf het eerste uur heeft hij de afgelopen jaren veel inspanningen geleverd, wat ook blijkt uit de stapel papieren waar hij tijdens het gesprek af en toe zijn hand op legt. Ook Bernice Siewe is blij dat de toekomstige woonplek nu vaststaat. Op de hoek van de Wiltzanghlaan en Majoor Fransweg verrijst komende jaren een wooncomplex met tachtig tot honderd appartementen, in een toren van minstens tien en een bijgebouw van vijf of zes verdiepingen. De artist impression toont een vrijstaand gebouw omgeven door water en groen. Aan de details wordt momenteel gewerkt.

Wonen, werken, zorgen

“Je kan wat voor elkaar betekenen,” leggen Han en Bernice hun beider voorkeur voor deze vorm van wonen uit. En die vorm betekent: je eigen woning met gedeelde faciliteiten (denk aan wasmachines of andere huishoudelijke apparaten) en met zorg voor de omgeving en elkaar. Ook is er plek voor vriendenwoningen en woongroepen met een gezamenlijke (woon)keuken. Naast ‘wonen’ zijn er nog twee belangrijke pijlers en dat zijn ‘werken’, bijvoorbeeld door een initiatief voor de buurt aan te bieden in een van de ruimtes in de plint, en ‘zorgen’. 

Han: “Ik ben erg ontevreden over de kwaliteit van de zorg in Nederland. Dat er nog mensen zijn die soms uren moeten wachten voordat iemand langskomt om je steunkousen aan te trekken… Wij kunnen dat beter regelen als community. Wij willen zelf de regie hebben over benodigde zorg voor bewoners. We moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen; maar dan wel met goede zorg. En dat betekent niet de allerduurste zorg, en met vaste gezichten.”

Net buiten de Ring

Multigenerationeel is de groep, benadrukken ze tijdens het gesprek. Bernice: “Onder ons zijn stellen, alleenstaanden, gezinnen, van alles. Van twee tot tweeënnegentig jaar, dus alle generaties.” Na enkele opties (waaronder het Archimedesplantsoen, waaruit de groepsnaam Eureka! ontstond) kreeg de groep vaste grond onder voeten in de Kolenkitbuurt. “Net buiten de Ring,” zegt Han die weet dat de voorkeur van velen uit de groep lange tijd binnen die psychologische grens lag. “Maar zoveel plek is er niet in de stad. Alleen IJburg was voor mij geen optie. In West voelt goed.” 

Vanuit zijn huidige huis, hoog in het centrum, mijmert hij geregeld over hoe het straks zal zijn in het complex met buren die hij nu al leert kennen. In een nieuwe buurt waar ze nu al contact mee zoeken. In een gebouw waar dan ook het Huis van de Wijk en het Talentencentrum onderdak hebben. Dit alles leeft een betrokkenheid op die groter is dan menig gezellige straat in de stad. Bernice: “Ik ben een betrokken mens. Ik zorg voor mijn straat omdat ik het graag aangenaam wil hebben in mijn omgeving. Dat verwacht ik ook van anderen. Ik denk dat als je dit samen aangaat, dat allemaal veel vanzelfsprekender voelt.” Voor de tachtig tot honderd appartementen, allen rond en boven het sociale huurtarief, is nog plek voor meer gegadigden. 

In ruil voor diensten is er de mogelijkheid tot huurverlaging

In ruil voor diensten is er de mogelijkheid tot huurverlaging. Als eigenaar van het gebouw hebben ze daar zelf de regie over. Maar moeten ze dus ook zelf de financiering regelen en deskundigheid verwerven. Han: “Met Xoomlab hebben we een heel fijn architectenbureau in de arm genomen. Daarnaast is er veel ervaring bij bewonersgroepen die ons voorgingen. Financiering krijgen we rond door een lening bij de bank, die zeventig procent van de kosten op zich neemt. Daarnaast draagt elke toekomstige bewoner duizend euro bij, krijgen we vanuit diverse fondsen een stukje van het totaal, vult de gemeente een deel aan en geven we obligaties uit. Zodat iedereen die wil een bijdrage kan leveren aan een nieuw mooi stukje stad, met daarbij een betere rente dan bij de bank!”

Momenteel zitten ze in de zogenoemde fase van het voorlopig ontwerp. Tijdens drie bijeenkomsten worden door de architect vier soorten woningen, waarbinnen vier variaties, voorgesteld. Aan de bewoners om hun eigen voorkeur uit te spreken. Bernice wil aan het water, in het lagere gebouw. Han mijmert al over de inrichting van zijn huis op de tweede verdieping in de toren. Tot die tijd leren ze beetje bij beetje de buurt vast beter kennen.

Meer weten over wonen in Eureka!? Geïnteresseerd in het aanschaffen van een of meer obligaties? Zie www.eurekaamsterdam.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief en zo op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Maandag 7 november wordt van 17.00 tot 19.00 uur in Maqam aan het Jan van Schaffelaarplantsoen 2 in Bos en Lommer een bijeenkomst voor buurtbewoners gehouden.

Hoek Majoor Fransweg en Wiltzanghlaan.