Hoek Majoor Fransweg en Wiltzanghlaan.
Hoek Majoor Fransweg en Wiltzanghlaan. (Bron: Google Maps)

Een nieuwe woonvorm in de Kolenkitbuurt

Vervolg voorpagina

Bernice: "Ik ben een betrokken mens. Ik zorg voor mijn straat omdat ik het graag aangenaam wil hebben in mijn omgeving. Dat verwacht ik ook van anderen. Ik denk dat als je dit samen aangaat, dat allemaal veel vanzelfsprekender voelt.” Voor de tachtig tot honderd appartementen, allen rond en boven het sociale huurtarief, is nog plek voor meer gegadigden. 


In ruil voor diensten is er de mogelijkheid tot huurverlaging. Als eigenaar van het gebouw hebben ze daar zelf de regie over. Maar moeten ze dus ook zelf de financiering regelen en deskundigheid verwerven. 


Han: "Met Xoomlab hebben we een heel fijn architectenbureau in de arm genomen. Daarnaast is er veel ervaring bij bewonersgroepen die ons voorgingen. Financiering krijgen we rond door een lening bij de bank, die zeventig procent van de kosten op zich neemt. Daarnaast draagt elke toekomstige bewoner duizend euro bij, krijgen we vanuit diverse fondsen een stukje van het totaal, vult de gemeente een deel aan en geven we obligaties uit. Zodat iedereen die wil een bijdrage kan leveren aan een nieuw mooi stukje stad, met daarbij een betere rente dan bij de bank!”

Voorlopig ontwerp

Momenteel zitten ze in de zogenoemde fase van het voorlopig ontwerp. Tijdens drie bijeenkomsten worden door de architect vier soorten woningen, waarbinnen vier variaties, voorgesteld. Aan de bewoners om hun eigen voorkeur uit te spreken. 

Bernice wil aan het water, in het lagere gebouw. Han mijmert al over de inrichting van zijn huis op de tweede verdieping in de toren. Tot die tijd leren ze beetje bij beetje de buurt vast beter kennen.

Informatie

Meer weten over wonen in Eureka!? Geïnteresseerd in het aanschaffen van een of meer obligaties? Zie www.eurekaamsterdam.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief en zo op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Maandag 7 november wordt van 17.00 tot 19.00 uur in Maqam aan het Jan van Schaffelaarplantsoen 2 in Bos en Lommer een bijeenkomst voor buurtbewoners gehouden.

Artist impression van het wooncomplex van Eureka!