De Gnephoekpolder
De Gnephoekpolder (Foto: Rob Langerak)

Voor zomer 2023 moet Masterplan Gnephoek klaar zijn

Algemeen

ALPHEN - Minister De Jonge laat het advies nu verder uitwerken. Wat hem betreft ligt er nu eindelijk een duidelijk en realistisch voorkeursscenario. Hij heeft daarom dit advies besproken met gemeente, provincie, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de regio. 


Daarbij is afgesproken dit scenario nader uit te werken en te onderzoeken. Dit moet uitmonden in een Masterplan Gnephoek, waarbij gezamenlijk wordt toegewerkt naar een besluit, waarover vóór de zomer van 2023 bestuurlijk wordt overlegd. In verband met de voorbereidingen (o.a. het verkrijgen van grond en aanpassingen aan de infrastructuur) voorziet het bouwen in de polder maar in beperkte mate de behoefte tot en met 2030 en is de planning vooral gericht op de periode na 2030.

Van As vertelt dat in de plannen ook vervanging voor de (te smalle) ‘s-Molenaarsbrug aan de orde moet komen en moet worden gekeken naar een andere ontsluiting van het gebied. Over de infrastructuur is daarom onlangs ook overleg gestart met collega-wethouder Dolf Kistemaker buurgemeente Kaag en Braassem. De verwachting is immers dat de N207, de weg tussen Alphen en Leimuiden ook zwaarder belast zal worden.

Alphens grootste oppositiepartij GroenLinks blijft ook nu tegen bebouwing. Deze partij stapte dit jaar om die reden uit de toenmalige coalitie. Op hun website geeft GL aan dat volgens hen de polder fungeert als een groene long tussen de bebouwing van Alphen Stad en Leiden en dat zij om meerdere redenen teleurgesteld zijn in het advies van Kuijken en het proces dat tot dit advies heeft geleid.