Afbeelding
(Foto: )

Onthouden & Vergeten: het seniorenbrein

Algemeen

Dinsdag 25 oktober, aanvang 14.00 uur, verzorgt dr. Onno de Jong uit Houten deze lezing. De presentator werkte als wetenschapper aan de Universiteit Utrecht op het gebied van leren van chemie en was hoogleraar op dit gebied aan de Universiteit Karlstad in Zweden.

Werkt het geheugen als een bibliotheek, als een zeef, of als een harde computerschijf? Hoe onthouden wij iets?  Hoe kunnen we iets beter onthouden? Wat zeggen psychologen over ons geheugen, bijv. over de werking van het autobiografisch geheugen? Wat zeggen neurologen over ons geheugen, bijv. over de precieze locatie van ons geheugen?  

Antwoorden op deze en verwante vragen komen in deze presentatie uitgebreid  aan bod. Met speciale aandacht voor het gezonde seniorenbrein en ja, de daarbij behorende vergeetachtigheid. Maar natuurlijk is er ook aandacht voor het zieke seniorenbrein, en maatregelen om de komst van dementie te vertragen.

Alles komt over het voetlicht op een wijze die u hopelijk nog lang zal heugen.
De informatiebijeenkomst is vrij toegankelijk en iedere bezoekers ontvangt
een kopje koffie/thee.

Vrijkomen nĂ¡ gevangenschap

Donderdag 27 oktober, aanvang 10.00 uur is er een bijzondere koffieochtend met een PLUS in Wijkcentrum Swaenswijk. Dan zal door Dirk Coster, vrijwilliger en voorlichter bij Exodus, meer worden verteld wat Exodus doet. De entree is vrij en de koffie/thee wordt u aangeboden. 

De Stichting Exodus Nederland is al veertig jaar actief met het begeleiden van (ex-) gedetineerden naar een leven zonder criminaliteit. Terugkeer in de maatschappij, na gevangenschap, is niet eenvoudig en hulp daarbij is van essentieel belang.
Exodus beschikt in Nederland over een tiental opvanghuizen waar intensieve begeleiding wordt gegeven door professionele begeleiders. Daarnaast zijn er ca. 1500 vrijwilligers die zich op diverse manieren inzetten voor het begeleidingswerk. Dirk zal vertellen over het re-integratieproces en wat daar zoal bij komt kijken. En wat betekent terugkeer voor de vrijgekomen persoon en voor diens (familie) relaties? Er zal volop gelegenheid zijn om vragen te stellen. Kom gezellig koffiedrinken en laat je informeren!

Wijkcentrum Swaenswijk ligt tegenover de Swaenswijkbrug. Meer info kijk op de site: www.wijkcentrumswaenswijk.nl