Harold Koelemij: 'Er ligt hier straks echt een prachtige pluk- en moestuin met de naam De Schittering.'
Harold Koelemij: 'Er ligt hier straks echt een prachtige pluk- en moestuin met de naam De Schittering.' (Foto: Marieke Roggeveen)

Edelsteenbuurt wordt verrijkt met een pluk- en moestuin

Algemeen

Alphen aan den Rijn – Vanaf donderdag 27 oktober zal het grasveldje tussen de parkeerplaatsen van de Diamantstraat en de Briljantstraat geleidelijk aan worden omgebouwd tot een pluk- en moestuin met groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen. De buurttuin wordt aangelegd en onderhouden door vrijwilligers van Stichting Help Anders en zal de naam ‘De Schittering’ krijgen.

Marieke Roggeveen

“Als alles volgens plan verloopt, wordt de buurttuin eind januari geopend”, vertelt Harold Koelemij, voorzitter van Stichting Help Anders, “we beginnen met het slaan van paaltjes voor de bomen en het ingraven van de vijver en de bloembakken. Daarna wordt alles geplant en omheind en worden er ook paden uitgezet. Als laatste zal er een zitje worden gecreëerd. Een groep van dertien vrijwilligers gaat de klus klaren. Zij konden zelf aangeven waarbij ze willen helpen. Dat is ook wat wij doen: motiveren en verbinden, het gebruiken van de kwaliteiten van de mensen en ze zelf laten doen wat ze leuk vinden.”

Uitdaging

Stichting Help anders is ontstaan vanuit de in 2012 opgerichte Stichting Alphen voor Alphenaren en is sinds enkele jaren een doorlopend project met als doelstelling: het helpen van mensen die het minder hebben om zo de maatschappelijke samenhang vorm te geven. Harold: “Onze uitdaging is: “Elkaar helpen waar het kan. Een van mijn metaforen is: wij leven met bijna acht miljard mensen op deze aardbol, met allemaal onze problemen. Alleen met elkaar kunnen wij proberen om deze problemen op te lossen.” 

Het is zo dankbaar om mensen te kunnen helpen

Als voorbeeld noemt Harold een hulpvraag van iemand die een wasmachine nodig had, maar deze niet kon betalen. “Tijdens een huisbezoek bleken er meerdere onderliggende problemen te spelen. Via sociale media heb ik een wasmachine kunnen regelen, en heb ik ze ook doorverwezen naar een instantie voor hulp bij de onderliggende problemen. Wij werken samen met verschillende instanties zodat wij iemand echt zo goed mogelijk verder kunnen helpen.”

Lach op het gezicht

Kort geleden is Help Anders gestart met een internet- en debatcafé. “Dit is elke zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend en loopt heel goed”, vertelt Harold, “mensen komen binnen voor een kop koffie, een praatje en ontmoeting. Wij zijn gevestigd aan de Briljantstraat 64A. Omdat hier heel veel mensen uit verschillende landen wonen, zijn onze activiteiten en nieuwsberichten in vier talen opgesteld. Ook heb ik mij enkele zinnetjes in meerdere talen eigen gemaakt, zoals: ‘Goedemorgen’ en ‘Eet smakelijk’. Dit wordt gewaardeerd en tovert een lach op het gezicht waardoor het makkelijker wordt om contact met de ander te maken. Op woensdagochtend hebben we van 10.00 tot 12.00 uur Sociale Inloop voor mensen die bijvoorbeeld hulp nodig hebben bij het invullen van papieren. Het is zo dankbaar om mensen te kunnen helpen… Ik doe dit met plezier, en met mijn hart.”

De Schittering

Harold wijst naar de tien grote tuinbakken aan de voorzijde van het pand. “Ook deze bakken worden door vrijwilligers onderhouden. En je ziet het: de planten staan er goed bij. Straks gaan we de bakken nog een leuk kleurtje geven om het geheel een nog vrolijker aanzien te geven. Wij zijn enorm blij met de realisatie van een buurttuin, vooral voor de bewoners, zij zien er naar uit en komen steeds met nieuwe ideeën. Er ligt hier straks echt een prachtige pluk- en moestuin met de naam ‘De Schittering’: helemaal passend in onze wijk met straten die vernoemd zijn naar edelstenen en met bewoners die schitteren van enthousiasme en hun positieve instelling.”

www.helpanders.nl