De Gnephoek waar straks 5000 huizen gaan komen
De Gnephoek waar straks 5000 huizen gaan komen (Foto: Rob Langerak)

Groen licht voor bouwen 5.500 huizen in Alphense Gnephoek

ALPHEN AAN DEN RIJN - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) heeft het advies van Wim Kuijken, voormalig Deltacommissaris, overgenomen voor de bouw van enige duizenden woningen in de Polder Gnephoek in Alphen aan den Rijn. Kuijken is begin juni door het kabinet aangesteld als 'mediator' tussen de gemeente Alphen aan den Rijn en de provincie Zuid-Holland, die op dit punt recht tegenover elkaar stonden. Alphen had gehoopt er 10.000 woningen te mogen bouwen, maar dit blijft beperkt tot 5.500. Desondanks is de trekker van de kar, wethouder Gerard van As (Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen, Projecten en Vastgoed) blij met deze toezegging.


Rob Langerak

“Natuurlijk had ik op meer woningbouw gehoopt, maar gelukkig wordt nu wel erkend dat wij hiermee in staat moeten zijn om een vitale gemeente te kunnen zijn en blijven” zegt een blije Van As. “Dit betekent erkenning, dat er ruimte moet komen voor meer woningen en dat er een grens zit aan binnenstedelijke verdichting. Met deze uitkomst kunnen we een belangrijke stap zetten in de planontwikkeling van de Gnephoek.” 

In het rapport noemt Kuijken deze variant met woningen in het zuidelijk en oostelijk deel van de Gnephoek de meest logische, mits de woningbouw wordt gesitueerd op hogere gronden met een betere bodemgesteldheid. Daarnaast moet er volgens hem in de overige delen plaats zijn voor 50 hectare natuur en 30 hectare groen en water.

Na een werkbezoek van minister De Jonge aan Alphen op 9 mei is Kuijken begin juni door het kabinet aangesteld als 'mediator' tussen de gemeente Alphen aan den Rijn en de provincie Zuid-Holland, die woningbouw in de Gnephoek steeds tegenwerkte.

Hoewel Van As op meer had gehoopt, vindt hij het een belangrijke eerste stap in de verdere ontwikkeling van de zo benodigde woningbouw. “Het is eigenlijk net zoals met drank. Ook van kleine beetjes kun je dronken worden” zegt hij. “Met deze uitkomst kunnen we een belangrijke stap zetten in de planontwikkeling van de Gnephoek. De betrokkenheid van de heer Kuijken bij het vervolgtraject en het uitwerken van het voorkeursscenario, geeft ons vertrouwen.“

Lees verder op pagina 3