Villa Van Teylingen verdient een mooie bestemming, vinden Gé Vaartjes, Fred Booy en Benno Houtman (vlnr)
Villa Van Teylingen verdient een mooie bestemming, vinden Gé Vaartjes, Fred Booy en Benno Houtman (vlnr) (Foto: Morvenna Goudkade)

Wie wordt nieuwe eigenaar van Villa van Teylingen?

Algemeen

BOSKOOP – Villa van Teylingen staat te koop! Het markante landhuis aan de Koninginneweg, ontworpen en ingericht door architect Landman, is een waar stijlicoon. Een aankooppoging door een groepje bevlogen Boskopers is niet gelukt. Wie wordt nu eigenaar van deze Boskoopse parel?

Morvenna Goudkade 

Erfgoedkenner Gé Vaartjes is er duidelijk over: “Villa van Teylingen is uniek. Het heeft landelijke allure. De villa is een eenheid gebleven qua bouw en interieur, dat zie je bijna nergens meer.” De Boskoper maakte eerder een inventarisatie van historische panden in Boskoop, waarbij Villa van Teylingen niet mocht ontbreken. Vaartjes, schrijver van meerdere historische boeken over Boskoop, is sindsdien zeer betrokken bij het monument.

‘De villa heeft landelijke allure’

Villa van Teylingen zou ook Villa Koster kunnen heten. Kweker/handelaar Adriaan Koster was opdrachtgever voor het landhuis, dat werd gebouwd door de befaamde architect Landman, ook bekend van rijksmonumenten als het Boskoopse Floragebouw en het voormalige raadhuis. Op 8 mei 1930 werd de eerste steen gelegd van het pand, dat in 1931 werd opgeleverd. Bijzonder is dat Landman ook tekende voor de inrichting van de villa en het meubilair ontwierp. “Allemaal in de Amsterdamse stijl”, zegt Vaartjes. Veel van het meubilair is in de loop der jaren verdwenen, maar alle bouwtekeningen zijn bewaard gebleven. Vaartjes wijst het allemaal aan, de marmeren haard in een wel zeer modern design voor 1931, de ingebouwde bank en kast. Het glas in lood, strak vormgegeven. ‘’Een soort Mondriaanstijl”, zegt Vaartjes. “Dit zou een stijlhuis kunnen zijn, van een welvarende handelaar rond 1930. Het is museaal van hoog niveau.” De villa is een gemeentelijk monument en daardoor beschermd, niet alleen qua buitenkant, ook het interieur heeft die status. 

Verkopend makelaar Benno Houtman is lovend over het pand. De Boskoper heeft zelf een bijzondere band met de villa, door familiebanden met eerste eigenaar, Adriaan Koster. “Ik ben vereerd dat wij dit pand mogen verkopen”, zegt Houtman. “Ik wil een mooie bestemming ervoor.”

De villa heeft de gemoederen de afgelopen jaren flink beziggehouden. Aangekocht door projectontwikkelaar Leyten zou het afgebroken worden voor een supermarkt. Maar Plan Centrum Zuid ging niet door en de villa bleef staan, gevolgd door een langdurige impasse.  Fred Booy kwam als kind vaak in het landhuis. Zijn oom Bert van Teylingen kocht het pand en was naamgever van de villa. Booy was afgelopen jaar samen met familieleden actief om het pand aan te kopen. Nichtje Annelies van Teylingen wilde er een theehuis starten, samen met Suzanne Reijm. Daarnaast zouden er maatschappelijke activiteiten plaatsvinden zoals dagbesteding. Booy vindt het ‘ontzettend jammer’ dat het niet gelukt is om de villa aan te kopen. “Het aankoopbedrag is 595.000 euro plus kosten koper, maar er zou nog zo’n vier ton bijkomen aan dringend groot onderhoud. Dat kregen we niet bij elkaar.” 

Makelaar Houtman heeft al veel belangstelling, zegt hij. Volgens hem hoeven mensen niet bang te zijn voor kopers met verkeerde bedoelingen. Slopen is niet toegestaan en ook nieuwbouw op de locatie of kamerverhuur is verboden. Intussen gaan stemmen op om via een crowdfunding het geld voor de villa bij elkaar te krijgen. Boskopers tonen zich zeer begaan met het karakteristieke pand in de dorpskern. In de woorden van wethouder Gert-Jan Schotanus: “We willen geen tweede watertoren.”