De Gnephoek waar straks 5500 woningen een plek kunnen krijgen
De Gnephoek waar straks 5500 woningen een plek kunnen krijgen (Foto: Rob Langerak

Groen licht voor bouw van 5500 woningen in Gnephoekpolder

ALPHEN - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) heeft het advies van Wim Kuijken, voormalig Deltacommissaris, overgenomen voor de bouw van enige duizenden woningen in de Polder Gnephoek in Alphen aan den Rijn. 

Rob Langerak

Kuijken is begin juni door het kabinet aangesteld als 'mediator' tussen de gemeente Alphen aan den Rijn en de provincie Zuid-Holland, die op dit punt recht tegenover elkaar stonden. Alphen had gehoopt er 10.000 woningen te mogen bouwen, maar dit blijft beperkt tot 5.500. Desondanks is de trekker van de kar, wethouder Gerard van As (Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen, Projecten en Vastgoed) blij met deze toezegging.

'Hiermee zetten we een belangrijke stap'

“Natuurlijk had ik op meer woningbouw gehoopt, maar gelukkig wordt nu wel erkend dat wij hiermee in staat moeten zijn om een vitale gemeente te kunnen zijn en blijven” zegt een blije Van As. “Dit betekent erkenning, dat er ruimte moet komen voor meer woningen en dat er een grens zit aan binnenstedelijke verdichting. Met deze uitkomst kunnen we een belangrijke stap zetten in de planontwikkeling van de Gnephoek.” 

In het rapport noemt Kuijken deze variant met woningen in het zuidelijk en oostelijk deel van de Gnephoek de meest logische, mits de woningbouw wordt gesitueerd op hogere gronden met een betere bodemgesteldheid. Daarnaast moet er volgens hem in de overige delen plaats zijn voor 50 hectare natuur en 30 hectare groen en water.

Na een werkbezoek van minister De Jonge aan Alphen op 9 mei is Kuijken begin juni door het kabinet aangesteld als 'mediator' tussen de gemeente Alphen aan den Rijn en de provincie Zuid-Holland, die woningbouw in de Gnephoek steeds tegenwerkte.

Hoewel Van As:. “Met deze uitkomst kunnen we een belangrijke stap zetten in de planontwikkeling van de Gnephoek. De betrokkenheid van de heer Kuijken bij het vervolgtraject en het uitwerken van het voorkeursscenario, geeft ons vertrouwen.“

Minister De Jonge laat het advies nu verder uitwerken. Wat hem betreft ligt er nu eindelijk een duidelijk en realistisch voorkeursscenario. Hij heeft daarom dit advies besproken met gemeente, provincie, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de regio. Daarbij is afgesproken dit scenario nader uit te werken en te onderzoeken. Dit moet uitmonden in een Masterplan Gnephoek, waarbij gezamenlijk wordt toegewerkt naar een besluit, waarover vóór de zomer van 2023 bestuurlijk wordt overlegd. In verband met de voorbereidingen (o.a. het verkrijgen van grond en aanpassingen aan de infrastructuur) voorziet het bouwen in de polder maar in beperkte mate de behoefte tot en met 2030 en is de planning vooral gericht op de periode na 2030.

Van As vertelt dat in de plannen ook vervanging voor de (te smalle) ‘s-Molenaarsbrug aan de orde moet komen en moet worden gekeken naar een andere ontsluiting van het gebied. Over de infrastructuur is daarom onlangs ook overleg gestart met collega-wethouder Dolf Kistemaker buurgemeente Kaag en Braassem. De verwachting is immers dat de N207, de weg tussen Alphen en Leimuiden ook zwaarder belast zal worden.

Alphens grootste oppositiepartij GroenLinks blijft ook nu tegen bebouwing. Deze partij stapte eerder dit jaar om die reden uit de toenmalige coalitie. Op hun website geeft GL aan dat volgens hen de polder fungeert als een groene long tussen de bebouwing van Alphen Stad en Leiden en dat zij om meerdere redenen teleurgesteld zijn in het advies van Kuijken en het proces dat tot dit advies heeft geleid. GroenLinks presenteerde in het voorjaar een alternatief plan om aan te geven dat bouwen in de Gnephoek volgens hen onnodig is.

De Gnephoek waar straks 5500 woningen een plek kunnen krijgen