Begin dit jaar lagen er vele bloemen voor Esmee.
Begin dit jaar lagen er vele bloemen voor Esmee. (Foto: Archief)

Eis: 14 jaar en TBS turnleraar

HAZERSWOUDE - Het Openbaar Ministerie heeft maandag 14 november veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging geƫist tegen de 33-jarige Olivier van de G. De turnleraar wordt verdacht van het wurgen en misbruiken van de 14-jarige Esmee Kortekaas uit Hazerswoude-Rijndijk, vorig jaar in Leiden. Dat meldt de NOS.

De officier van justitie stelt dat Van de G. schuldig is aan doodslag, het wegvoeren van haar levenloze lichaam, ontucht en het in bezit hebben van kinderporno. Esmee verdween eind vorig jaar. Haar lichaam werd op 31 december door een groepje sporters gevonden in een speelparkje in Leiden. Haar turnleraar werd diezelfde dag aangehouden. Esmee en Van de G bleken al lange tijd nauw met elkaar om te gaan, ook seksueel.

Van de G. gaf toe dat hij een seksuele relatie met het meisje had. Hij heeft ook bekend dat hij het lichaam van Esmee heeft weggevoerd omdat bij in elk geval hun contact wilde verbergen.

De verdachte stelt dat hij zich niet kan herinneren hoe Esmee precies om het leven is gekomen. Wel kon zich naar eigen zeggen herinneren nog dat er een ruzie aan voorafging, uitlopend op een "stoeipartij" die uit de hand liep. Op een gegeven moment bleek dat Esmee niet meer leefde. Daarna reed hij op haar fiets met haar lichaam op zijn rug naar het parkje, waar hij haar achterliet.

Het OM schetste volgens de NOS een beeld van een relatie waarin het contact tussen de twee intenser en destructiever werd. "Verdachte en Esmee hadden vaak ruzie, waarbij zij dan ook dreigde hun contact openbaar te maken", zegt justitie. "Dat zou voor hem het einde van alles betekenen, verklaarde verdachte, van zijn opleiding, van zijn sociale leven, van alles."

Nadat Van de G. erachter was gekomen dat Esmee was overleden, moest zij uit zijn leven verdwijnen, stelt justitie. "Honderden foto's wiste hij, ruim 25.000 appjes werden verwijderd, sporen van het overlijden uitgewist, zelfs haren van Esmee op zijn kleding en meubels verdwenen in de prullenbak. En daarna moest ook het lichaam van het meisje uit zijn huis weg."