Een hoge delegatie uit Nieuwkoop bezocht de glastuinbouw.
Een hoge delegatie uit Nieuwkoop bezocht de glastuinbouw. (Foto: rechtenvrij)

Op bezoek bij de tuinders

NIEUWKOOP - Het regionale bestuur van Glastuinbouw Nederland was onlangs in Nieuwkoop voor een kennismaking. Zowel wethouder Antoinette Ingwersen (economie) als Ines de Ridder (ruimtelijke ordening) waren hierbij aanwezig. Namens de glastuinbouw namen ook de bestuursleden Marcel van Tol en Marijke Hoogendoorn deel. Dat meldt Nieuwkoop.

Het gezelschap bracht een aantal korte bezoekjes aan lokale tuinders. De start was bij tuin- en potplantenkweker Martin Keijzer (Molenkade – Nieuwveen) waar Keijzer uitlegde hoe hij zijn bedrijf verduurzaamt. Er ligt een zonneveld achter het bedrijf, hij gebruikt een derde (verduisterings)scherm in de kas en heeft een ontvochtigingsunit in de kas tegen (kostbaar) energieverlies. 

De delegatie bracht vervolgens een kort bezoek aan, de onlangs gestarte, Skimmia-kweker Peter van der Salm. (Paradijsweg – Ter Aar) Peter kweekt prachtige rode en sinds kort ook witte Skimmia’s, die rond de feestdagen graag gewild zijn.  

Daarna werd Stephanotis kwekerij Hoogendoorn (Oude Kerkpad - Ter Aar) bezocht. Hoogendoorn heeft nog een tweede vestiging in Almere. Er zijn volgens de gemeente 24 medewerkers in dienst en de teelt bestaat uit klim- en kamerplanten van het type Stephanotis en Hojas. In een afsluitend gesprek ging het tenslotte over de visie op het maatwerkgebied en de gevolgen van de energiecrisis. 

De beide wethouders vonden het een waardevol bezoek. "Het zijn geen gemakkelijke tijden, maar het is mooi om te zien dat men in de glastuinbouw goed nadenkt over creatieve en innovatieve oplossingen. We vinden het ook een goede zaak dat er lokale verbinding is, omdat zowel Keijzer als Hoogendoorn hun circulaire potten kopen bij producent Desch-Epla in Ter Aar."