Bart van der Weide gaat knallen als Prins Flora, samen met hofdames Sanne van Vliet (li) en Nathalie van Gool.
Bart van der Weide gaat knallen als Prins Flora, samen met hofdames Sanne van Vliet (li) en Nathalie van Gool. (Foto: Morvenna Goudkade)

‘We gaan nu weer echt ouderwets carnaval vieren’

Nieuws

BOSKOOP – De Boskoopse Krooshappers hebben een nieuwe prins! En twee nieuwe hofdames! De feestelijke onthulling was zaterdag 12 november tijdens het Prinsenbal in Flora Boskoop. Daags na de bekendmaking is het drietal meteen uitgenodigd voor een Rosarium Gesprek. Wie zijn Prins Flora, Hofdame Sanne en Hofdame Nathalie?

Morvenna Goudkade

Zijn prinsennaam is heel toepasselijk, want Bart van der Weide (37) werkt met planten. Hij heeft een salesfunctie bij boomteeltbedrijf Van Lint. De flora van de Boskoopse boomkwekerij is hem dus welbekend. Goedlachse Bart wordt de komende maanden geflankeerd door twee ‘prachtige hofdames’, zoals hij zelf zegt: Nathalie van Gool (36) en Sanne van Vliet (35).

‘Of ik de nieuwe prins wilde zijn? Nou, daar zeg je geen nee tegen’

Dat die nu allebei hofdame zijn is niet geheel toevallig. “Wij zijn al heel lang vriendinnen”, zegt Nathalie, in het dagelijks leven logistic manager bij Disaronno International. “We gaan altijd samen naar carnaval en dan slaapt Sanne bij mij. We zijn soort van onafscheidelijk.” Sanne beaamt dat. “We leerden elkaar kennen bij scouting De Schouw. Daar gingen we karren bouwen voor carnaval. Er is niemand met wie ik liever hofdame ben dan Nathalie.” Sanne groeide op in Boskoop, woont nu in Zoetermeer en heeft een restaurant in Den Haag: The Embassy of Food. 

De onthulling was een geweldig spektakel, vinden ze alle drie. De carnavalsopening van de Krooshappers had een Chinees thema, geïnspireerd door het Chinese Jaar van de Kikker. En die kikker is sinds jaar en dag het symbool van de Boskoopse carnavalsclub. Op het thema heeft iedereen zich flink uitgeleefd, want de aankomst was per riksja, de prins was in kimono en de hofdames waren als geisha. 

‘De eerste jurk was al goed, maar we hebben er heel veel gepast, haha’

Het avontuur begon afgelopen zomer met een nachtelijk bezoek aan huis. “Ze kwamen ’s nachts om twaalf uur”, vertelt Bart. “Als je dan Krooshappers voor je deur ziet staan, dan weet je het wel. Of ik de nieuwe prins wilde zijn? Nou, daar zeg je geen nee tegen.” Hij is fervent carnavalsganger, zegt Bart. “Uren hossen, karren bouwen, alles. Ik hoefde geen bedenktijd.” Dat geldt ook voor zijn hofdames. “Ik was net thuis van het restaurant”, vertelt Sanne. “Iemand belde aan. Wie kan dat nog zijn, denk je dan. Nou, dan doe je open en dan slaat je hart tien keer over. Wil je hofdame zijn? Ik kon alleen maar ja zeggen.” Nathalie was erbij toen ze bij haar aanbelden, want die was als eerste bezocht. “Ik vroeg of ik de enige hofdame was. Nee, er zou nog iemand zijn. Ik had meteen Sanne in mijn hoofd. Ik hoopte heel erg dat zij het was.” Ze zijn samen De Jurk gaan kopen, met hun moeders erbij. Waren ze er snel uit? “Nou, de jurk die het is geworden, was de eerste die we pasten. Dit is ‘m, zeiden we meteen. Maar we hebben nog wel een heleboel andere jurken gepast. We waren er toch, haha.” De gekozen jurk, groen met zilverapplicaties, wordt gecombineerd met zilveren glitterpumps, vertellen de dames. Afgemaakt met zilveren diadeem en bontjes. Prins Flora stapte na de kimono over op een strak pak, met steek, staf en prinsenmantel. 

Allemaal hebben ze er enorm veel zin in. “We gaan een superleuk jaar tegemoet, echt ouderwets carnaval vieren”, roepen Nathalie en Sanne. Bart vat het kernachtig samen: “We gaan karren bouwen, feesten en elke avond los.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 408.