Vlnr Noor ((), Jailey (4) en Chelani (7) verwelkomen de pakjesboot van Sint en Pieten op de Gouwe in Boskoop.
Vlnr Noor ((), Jailey (4) en Chelani (7) verwelkomen de pakjesboot van Sint en Pieten op de Gouwe in Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

Hij is weer in Nederland: Welkom Sinterklaas!

REGIO - Sinterklaas is weer in het land! Op zaterdag 12 november arriveerde Sint met zijn Pieten in Nederland en bezocht dezelfde dag al een heleboel plaatsen, waaronder Alphen en Boskoop. Dat kon niet met de gezonken Pakjesboot 12, maar gelukkig was er nog een andere pakjesboot beschikbaar. Duizenden kinderen en hun ouders waren er helemaal klaar voor. Welkom Sinterklaas!

Morvenna Goudkade

Het drama van de gezonken pakjesboot hield kinderen voorafgaand aan de intocht dagen aan de buis gekluisterd. In het Sinterklaasjournaal was te zien hoe het helemaal mis ging met de boot, die sindsdien op de bodem van de zee bij Spanje ligt. Sint kwam zaterdag daarom met het vliegtuig – de Goedheiligman 1 - naar Nederland en kon daar op een nieuwe boot stappen. 

'Er is heel veel vraag naar de glutenvrije pepernoten'

Als Sint zaterdag afmeert bij het Rijnplein in Alphen heeft hij dus heel wat achter de rug, maar dat is al snel vergeten door de enthousiaste ontvangst. Samen met een heleboel Pieten wordt de Sint onthaald door een heleboel kinderen, ouders en grootouders. En door burgemeester Liesbeth Spies. Opvallend in de Pietenploeg: de vele vrouwelijke Pieten die zorgen voor heuse girlpower. Na de ontvangst op het Rijnplein begint een urenlange tour door het Alphense centrum, waar Sint met honderden families op de foto gaat. In De Aarhof volgt het ene fotomoment na het andere en worden heel veel zakjes pepernoten uitgedeeld. Heel populair is daarbij de Glutenvrije Piet, zo blijkt. “Ik heb bijna niets meer over”, roept de vrouwelijke gluten-Piet. “Er is heel veel vraag naar de glutenvrije pepernoten.” Met de Pietenband voorop, oftewel Herriemonie Crescendo, gaat de stoet weer verder. 

Pakjesboot

Intussen staan langs de Gouwe richting Boskoop kinderen en ouders al te wachten op de Sint. Is de Pakjesboot vanuit Alphen al in zicht? Het wachten wordt beloond, want Sint en Pieten hebben zich ingescheept en stomen op naar Boskoop. Met een knalblauwe lucht en felle zon lijkt het langs de oevers wel op Spanje. 

Aan de Badhuisweg hebben families een plekje gezocht voor de eerste blik op de boot. Het is dan nog een kilometer varen naar de hefbrug, met volgepakte kades. 

'Hallo Sinterklaas! Hier staan we!'

Het is dringen geblazen bij de brug, maar daar hebben Noor (9), Chelani (7) en Jailey (4) geen last van. Zij hebben prominent uitzicht op de naderende pakjesboot. "Sinterklaas! Hallo Sinterklaas! Hier staan we!" Vanaf de wal bij de Otwegwetering wordt enthousiast gezwaaid naar Sint op de boot, die al net zo enthousiast terugzwaait. En verder vaart de boot weer, op naar de heksenketel bij de hefbrug. Ook in Boskoop wordt Sint verwelkomd door burgemeester Spies en later in de volgepakte winkelstraten bestormd door kinderen en hun ouders. Hier zijn de Baggerbeugels van de partij om de boel muzikaal nog extra op te zwepen. 

Andere intochten

Op zaterdag 12 november heeft Sinterklaas ook nog Roelofarendsveen en Nieuwkoop bezocht. De komende weken staan er nog veel meer intochten op het programma. Zo gaat Sinterklaas op zaterdag 19 november naar Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk, Aarlanderveen en Zwammerdam. Ook bezoekt hij 19 november Leimuiden, Woubrugge en Rijnsaterwoude en gaat ook naar Nieuwveen, Noorden, Langeraar, Ter Aar, Woerdense Verlaat en Zevenhoven.


Op zondag 20 november is de intocht in Oud Ade/Rijpwetering en op zaterdag 26 november is Sint op bezoek in Benthuizen.