John Greeve: "Het zwemmen en fietsen gaat me wel lukken, maar het hardlopen wordt een dingetje."
John Greeve: "Het zwemmen en fietsen gaat me wel lukken, maar het hardlopen wordt een dingetje." (Foto: Mabel Böhms Media)

Doorzetter John Greeve zoekt nog deelnemers voor 1/8e sprinttriathlon

‘Meer naamsbekendheid aan Parkinson om steun bij elkaar te zoeken’

Februari 2020 kreeg John Greeve te maken met een trillende pink. In eerste instantie dacht de neuroloog aan een beklemde zenuw in zijn elleboog, maar na onderzoeken en uiteindelijk een DAT-scan (hersenonderzoek) in maart 2021 kwam de keiharde diagnose Parkinson naar voren.

door Marcel Zaat

De ziekte Parkinson is een ingewikkelde ziekte, waarbij je hersenen je spierbewegingen steeds minder goed sturen. Om meer naamsbekendheid over deze ziekte in de regio te krijgen én omdat bewegen een positief effect heeft op de ziekte, gaat Greeve op 20 augustus een 1/8e sprinttriathlon in Oudekerk afwerken. "Toen mijn nichtje Ramona een inzamelingsactie hiervoor startte, meldde ik mij direct als deelnemer van dit evenement”

Blijven trainen

Zo op het oog zit je aan tafel met een gezonde, ferme kerel die midden in het leven staat. John Greeve (57) vertelt zijn verhaal zoals het is. Zoveel mogelijk fit blijven, medicatie slikken, luisteren naar je lichaam en vooral toch ook zo veel mogelijk genieten van het leven. Dit met de ontegenzeggelijke hulp van zijn vrouw Carla. “Op een gegeven komt de mededeling dat je Parkinson hebt. Je krijgt een handje pillen mee en dat is het. Klinkt hard, maar het is niet anders. Gelukkig heeft Carla een en ander uitgeplozen en zo kwam ik bij de fysio-afdeling van sportstudio JPT terecht. Ik blijf er sportief van en moet ook mijn hersenen blijven trainen. Dat laatste is zeer belangrijk bij Parkinson. Ik doe bijvoorbeeld een oefening met een bal vangen en tegelijkertijd maak ik een som in mijn hoofd.”

Snelst groeiende ziekte

Voor de ziekte kanker zijn er vele acties. Het KWF is bekend, Ride for the Roses is al jaren een begrip en regionaal is er natuurlijk de enorme inzet van De Westlandse Ride en Team Westland. Parkinson is de snelst groeiende ziekte ter wereld en toch ziet Greeve er regionaal weinig aandacht voor. In Nederland staat de teller van mensen met Parkinson op ruim 52.000. Buiten het fysieke ongemak vergt de ziekte ook mentaal ontzettend veel. Greeve heeft er zich met zijn vrouw in verdiept. "Parkinson is ontzettend grillig. De dagen zijn onvoorspelbaar. Parkinson haalt ook dingen bij je weg. Je denkt gewoon dat je dingen wil gaan doen, maar Parkinson zorgt er voor dat dit je dit niet gaat doen.”

“Naar een deurknop lopen bijvoorbeeld en die deur openen daar denken wij niet over na. Bij Parkinson-patiënten hapert dit soms. Dan weet je dat die deurknop naar beneden moet maar die hand krijgt dan geen signaal om de deurknop naar beneden te duwen”, vult Carla aan.

Lotgenoten

In Westland is er naar het idee van Greeve verder ook niets waar je écht op kan terugvallen. Dát is met name ook het doel van de inzamelingsactie. Meer naamsbekendheid in de regio creëren om elkaar te helpen. “Ik denk ook dat veel mensen het verborgen houden. Het zou mooi zijn als je er met lotgenoten over kan praten. Met name is dit belangrijk omdat er zoveel verschillende vormen van Parkinson zijn. Er zijn weldegelijk dingen die je zelf kan doen om het dragelijker te maken.”

Genieten

Het leven van het gezin Greeve heeft na de diagnose wel een andere invulling gekregen. Als eigenaar van een florerend montagebedrijf in geveltechniek kan John bijvoorbeeld niet al zijn energie in zijn bedrijf stoppen. “Als ondernemer ben je altijd bezig. Carla helpt mij ontzettend veel. Zeker aan de financiële kant pakt zij veel op. Ook proberen wij er waar het kan er lekker op uit te trekken. Tijd in mijn gezin steken, als het kan een maandje weg en verder golf ik graag met vrienden. Het accepteren van de ziekte is lastig. Eerst ben je kwaad, maar mijn laatste arts gaf aan dat ik het beste kan vergeten dat ik Parkinson heb. Dat probeer ik vaak.”

Inzamelingsactie

Voorlopig fixeert Greeve zich op het trainen voor de supertriathlon. Toen nichtje Ramona een inzamelingsactie startte onder de naam Triathlon voor Parkinson gaf Greeve direct zijn jawoord. “Zij is degene met het masterplan. Die meid doet zo ontzettend veel goede dingen.” Momenteel doen een aantal Westlanders mee met John, maar eigenlijk wil John met een groep van minimaal tien personen afreizen om de prestatie neer te zetten: 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. “Elke dinsdagavond duik ik met Ramona het water in en dan zijn wij drie kwartier continue aan het zwemmen. Fietsen gaat mij wel lukken, maar het hardlopen wordt wel een dingetje. Ook mijn knie is niet al te best, dus daar kijk ik wel tegenop. Het is nu gewoon een kwestie van zoveel mogelijk conditie opbouwen, zodat op karakter het hardlopen gaat lukken.”

Doneren kan via: www.geef.nl/nl/actie/triathlon-voor-parkinson/donateurs. Aanmelden om mee te doen aan de 1/8e sprinttriathlon kan via Parkinsonwestland@outlook.com.