De KNRM staat paraat voor allerhande problemen op zee.
De KNRM staat paraat voor allerhande problemen op zee. (Foto: Herman van der Wulp)

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij:

'Sleepdienst, politie, ambulance en brandweer in één - maar dan op zee'

Hoewel de twee wel vaker met elkaar worden verward, is de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij niet hetzelfde als de reddingsbrigade. Wel werken ze 'zeer nauw' met elkaar samen, zo vertelt schipper Eric van den Akker. Maar wat doet de KNRM dan precies?

Julia Jansen

"De KNRM is eigenlijk een sleepdienst, politie, ambulance en brandweer in één - maar dan op het water," stelt Eric. Hij is er inmiddels 14 jaar vrijwilliger en sinds 2021 plaatsvervangend schipper op de George Dijkstra, dé reddingsboot van de KNRM Ter Heijde. Waar de reddingsbrigade zich specifiek richt op het te hulp schieten én voorkomen van drenkelingen, staat de KNRM paraat voor allerhande problemen op zee. 

'Elke keer spannend wat je zult aantreffen'

Zij helpen bijvoorbeeld ook zeilboten met tuigageproblemen, schepen met motorproblemen, blussen branden op zee, voeren zoekacties uit en helpen kitesurfers die in de problemen komen. Waar de reddingsbrigade meestal tot zo'n 300 meter uit de kust vaart, gaat de KNRM een stuk verder het water op. "Wanneer een boot 20 mijl uit de kust pech krijgt staan we ook klaar." Die acties beginnen met een melding van de kustwacht. Vanaf dan moet er snel gehandeld worden, omdat er sprake kan zijn van levensbedreigende situaties. Maar of Eric dat stressvol vindt? "Eigenlijk niet. Natuurlijk is het elke keer spannend wat je precies gaat aantreffen, maar daar moet je op anticiperen." Wanneer de KNRM een melding van de kustwacht binnenkrijgt, wordt er direct een plan van aanpak opgesteld. "Al is het elke keer weer afwachten wat je precies aantreft."

Nauwe samenwerking 

Tijdens hun zoekacties werkt de KNRM zeer nauw samen met de Monsterse Reddingsbrigade. "Wanneer wij door de kustwacht worden opgeroepen om een zoekactie uit te voeren, helpt de reddingsbrigade vaak mee," aldus Eric. Ook aan wal werken de kusthulpverleningsvoertuigen van de KNRM goed samen met de strandauto's van de MRB.

Veiligheidsadviezen  

Om problemen op het water te voorkomen, biedt de KNRM ook veiligheidsadviezen voor (kite)surfers. Geen overbodige luxe; zeker niet nu het watersportseizoen weer volop van start is gegaan. De belangrijkste adviezen: draag felgekleurde kleding zodat je goed zichtbaar bent tussen het golfschuim, stop je telefoon in een waterdicht hoesje, ga nooit alleen het water op zonder dat anderen weten waar je bent, neem noodvuurwerk mee en bemerk je materiaal met een Be Traceable sticker. 

Surfers kunnen die (gratis) Be Traceable stickers op hun board plakken. Hier staat hun naam en telefoonnummer op. "Het komt namelijk wel eens voor dat een surfer in de problemen komt, maar toch weer veilig aan wal weet te komen. Mocht zijn materiaal dan achterblijven op zee, dan voorkomt die Be Traceable sticker dat wij een onnodige zoekactie op poten zetten," vertelt Eric. Heb je wel dringend hulp nodig op zee? Dan kun je via de app 'KNRM Helpt' direct een noodsignaal naar het Kustwachtcentrum verzenden. 

'Afscheid nemen van het lichaam is enorm belangrijk'

De KNRM Ter Heijde rukt gemiddeld 40 tot 50 keer per jaar uit. De ene week gebeurt er niets, de andere week doen zich wel zes calamiteiten voor. Soms met een goede afloop, maar soms ook niet. Zo was het station betrokken bij het surfdrama in 2020 en verdronk in datzelfde jaar een 15-jarige jongen in het water bij De Zandmotor. 

Toch laten zulke tragische gebeurtenissen ook de dankbare kant van het werk zien, vindt Eric. "Voor de nabestaanden is het vaak enorm belangrijk om afscheid te kunnen nemen van het lichaam van een overleden dierbare. Dat wij dat waar kunnen maken, dat vind ik ontzettend waardevol."

Wanneer een actie wél goed afloopt, vindt Eric de opluchting prachtig om te zien. "Dat vind ik het mooiste aan mijn werk: de opluchting en blijdschap op de gezichten van mensen wanneer ze zich realiseren dat ze weer naar een veilige haven worden gebracht."

Bijdragen

Nóg een verschil tussen de KNRM en de reddingsbrigade, is dat de KNRM volledig in leven wordt gehouden door middel van donaties, giften en erfenissen. Daarom is ze altijd op zoek naar donateurs die een steentje willen bijdragen. Ook kan de KNRM wel wat vrijwillige inzet gebruiken voor de walploeg. Interesse? Neem dan eens een kijkje op www.knrm.nl/reddingstations/ter-heijde.

Afbeelding